Якнайшвидша інтеграція переселенців у суспільство відіграє ключову роль щодо майбутнього України.


Про це заявив Андрій Васкович, президент «Карітас Україна», під час форуму «Київський діалог». Обговорювали питання внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та біженців, які виїхали за межі України, та їхні права. Експерти зауважили, що є приклади створення на-пруження та непорозуміння між переселенцями та місцевими мешканцями в інших регіонах країни.


За статистикою, майже 200 тисяч дітей унаслідок збройних конфліктів в Україні переїхали до мирних її регіонів. Травмовані війною, вони легко лякаються гучних звуків, часто впадають в депресію, плачуть і виявляють занепокоєння, роздратування та гнів. Такі травми, якщо на них належним чином не прореагувати, можуть порушити стан дітей назавжди. «Їх потрібно підтримати й надати, за потреби, психологічне лікування», — розповідав А. Васкович. «Це не означає, що ці діти мають якісь вади чи відхилення, — наголошує президент «Карітас Україна», — просто вони пережили на свій вік занадто важкі події. Дехто навіть себе не контролює у фізіологічних аспектах. Тому допомогу надати повинна саме держава, на що має виділити фінансування».


У рамках форуму обговорювали також права ВПО в отриманні освіти. Зокрема, народний депутат України Олексій Рябчин повідомив, що вишам-«переселенцям», яких налічується 16, не вистачає матеріального забезпечення. І справа навіть не в сучасних технологіях, а в нестачі гуртожитків. Якщо Донецькому національному університету, який нині у Вінниці, ще у цьому плані щастить, то інші перебувають на межі виживання.
У свою чергу народний депутат України Георгій Логвінський заявив, що держава може створити належні умови для дітей і дорослих, що належать до ВПО. Щоправда, для цього потрібно налагодити деякі механізми. Найефективніший, на думку депутата, — арешт активів Російської Федерації, які є в Україні. А це майже чотири мільярди гривень.


Не менш гостро стоїть проблема біженців з України і в Європі. «Німеччина справді надала притулок вагомій кількості українців. Але знову-таки постає питання: чи зможуть ці діти, не знаючи мови, піти до шкіл, університетів; як швидко працездатні люди знайдуть роботу, адже не завжди якість освіти і практики дає змогу їм це зробити на рівні наших стандартів? І найголовніше: яка частина Європейського Союзу має відповідати за розподіл біженців по країнах, за їх забезпечення та надання притулку?» — наголошує Катаріна Зенге, координатор з питань імміграції та інтеграції Фонду Конрада Аденауера.

 

Довідково

За інформацією Андрія Васковича, на сьогодні в Україні зафіксовано 1,5 мільйона ВПО. З них 16 відсотків — люди, які мають отримувати пенсію, 24 — можуть працювати, 12,6 — діти, 4,7 відсотка — інваліди.


Майже 1,7 мільйона — це люди, які через воєнні події вимушено виїхали за кордон.