На парламентських виборах у Канаді перемогу здобула опозиційна Ліберальна партія. Таким чином, уперше з 2006 року ця країна змінює внутрішньополітичний курс, а консерватори поступаються кріслом прем’єра іншій політичній силі. Стівена Гарпера замінить 43-річний ліберал Джастін Трюдо, старший син колишнього прем’єра П’єра Трюдо.

 

До слова, якщо під час попередніх парламентських виборів Ліберальна партія була в списку переможців лише третьою, то під час нинішніх вона отримала уп’ятеро більше мандатів, ніж 2011 року.


Власне, самі канадці так визначають різницю в політиці провідних партій: одні приходять, щоби збудувати дороги, нові школи, розширити соціальні програми, інші — щоби дати поштовх до розвитку економіки. У своїй передвиборній програмі ліберали обіцяли зосередити увагу на економічному розвитку країни та створенні нових робочих місць. І результати нинішнього голосування визначили, чого нині прагнуть канадці. «Канадці з усіх куточків нашої великої країни... чітко висловили своє бажання. Йдеться про бажання змін, мої друзі, справжніх змін», — так підсумував успіх партії Джастін Трюдо...


... Україні є за що подякувати лідеру консерваторів Стівену Гарперу, який, перебуваючи на посаді прем’єра, став головним ініціатором виключення Росії із «великої вісімки». Уряд консерваторів був стійким прихильником санкцій проти РФ. Саме Гарпер заявив Путіну під час зустрічі в австралійському Брісбені: «Мабуть, я таки потисну вам руку, але маю дещо сказати: вам варто забратися з України».


Але істотних змін у зовнішній політиці Канади вочевидь не буде. Анексія Криму, війна на Донбасі, агресивна політика Росії були головними темами виборчої кампанії не тільки Стівена Гарпера, а й Джастіна Трюдо, який так само засуджував дії Путіна і обіцяв посилити підтримку України.


«Допомога Україні є питанням не партійного, а загальнонаціонального значення для Канади», — цитує «Радіо Свобода» члена Ліберальної партії Христю Фріланд, яка також балотувалася до парламенту. «Українці й Україна не повинні хвилюватися, що при зміні влади зміниться і канадська політика щодо України. Але я би наголосила, що ключовими для України є питання демократизації, боротьби з корупцією, економічні реформи», — зазначила вона.

 

Наступний прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.


Фото з офіційного сайту Ліберальної партії Канади.