Учора згідно з Мінськими домовленостями стартував другий етап відведення військової техніки на 15 км від лінії розмежування на Донбасі під наглядом Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Українська сторона зранку почала передислокацію озброєння калібру менше 100 мм на дебальцевському напрямку. Бойовики «ДНР» також заявили про приєднання до процесу демілітаризації. За даними спікера АТО в Луганській області Руслана Ткачука, міжнародні спостерігачі завершили верифікацію відведеного на Луганщині озброєння калібром до 100 мм.


«Незважаючи на численні заяви ватажків бойовиків про готовність до повного відведення, противник все-таки намагається сховати важку техніку в прифронтовій зоні», — про це вчора на брифінгу заявив спікер АП з питань АТО Олександр Мотузяник. Він нагадав, що місія ОБСЄ зафіксувала на території бойовиків техніку, яка має бути відведена. І повідомив, що наша розвідка підтверджує цю інформацію.

 

У звіті місії за 18 жовтня, який був опублікований у понеділок, ідеться про те, що в зонах, підконтрольних «ДНР», безпілотник зафіксував важке озброєння. «В районі Безіменного (29 км на схід від Маріуполя) два бойові танки. У районі села Сонцеве (57 км на південний схід від Донецька) 26 танків і одна пересувна зенітно-ракетна система. Ще три танки виявлені в районі Мічуріного (55 км на північний схід від Маріуполя), також дві самохідні гаубиці в районі міста Петровське (42 км на південний схід від Донецька) і дві самохідні гаубиці в районі Октябрського (28 км на північний схід від Маріуполя)», — йдеться у звіті.


У документі згадується Комсомольське (43 км на південний схід від Донецька), де зафіксовано шість мобільних броньованих транспортних засобів. Вони також перебували за межами відповідної лінії відведення озброєння. А в підконтрольному «ЛНР» районі Новосвітлівки (16 км на південний схід від Луганська) було помічено колону з 21 військової вантажівки, що прямувала у бік н. п. Луганське.


Місія ОБСЄ також повідомила, що її представників бойовики укотре не пустили в підконтрольне їм Лукове поблизу Маріуполя, при цьому погрожували розправою...


Паралельно з відведенням техніки в зоні АТО спостерігається відносно спокійна ситуація, але бойовики продовжують накопичувати сили й засоби на деяких ділянках. Про це повідомляє група «Інформаційний спротив».

Ідеться про район Спартака й північніше, а також у районі донецького аеропорту (станція Донецьк-Північний, Привокзальна вулиця, Новоігнатівський цвинтар, пожежна частина ДАПу й ін.). Крім того, з боку Первомайська на Кіровськ бойовики перекидають особовий склад на вантажних автомобілях і в автобусах у супроводі ББМ: «Перекидання відбувається в рамках ротації бандформувань, які в останні місяці обстрілювали позиції сил АТО в районі н. п. Попасна, Катеринівка й Оріхове. Зазначається, що в ході ротації підрозділи терористів змінюють менші підрозділи, що спричинено браком живої сили в командування російсько-терористичних військ», — говориться в повідомленні.


А в районі Тореза бойовики обладнують позиції для особового складу й бойової техніки. Нібито вони призначені для підрозділу ЗС РФ. За даними групи ІС, ідеться про створення відсічної позиції на випадок прориву українських військ на комунікації за Донецьком. Одночасно терористи різко посилили охорону траси Донецьк—Сніжне.


Судячи з оперативних зведень, процес відведення військової техніки, згідно з Мінськими домовленостями, триває. Але з порушеннями. У сторін немає довіри одне до одного. І навіть міжнародні спостерігачі не можуть служити гарантом чесної гри. Втім, на чесність у нав’язаній нам Путіним гібридній війні розраховувати не доводиться. Агресор і керовані ним маріонетки діють так, як їм вигідно. Це необхідно враховувати й використовувати у своїх інтересах.


За якими сценаріями може розвиватися ситуація на сході у зв’язку з виборами й відведенням озброєння? Із цим питанням «Голос України» звернувся до народного депутата координатора групи «ІС» Дмитра Тимчука.


— Якщо раніше ми фіксували в противника ударні сили, здатні розпочати наступ, то тепер бойовики перейшли до оборони. Вони зміцнюють свої позиції, обкопуються, боячись наступу українських сил. Ситуація може змінитися, тож розслаблятися не варто. Проблема в тому, що кожна зі сторін трактує по-своєму пункти Мінських домовленостей. Представники «ДНР»/«ЛНР» то з ними погоджуються, то починають виставляти якісь свої умови.


На думку співрозмовника, поновлення активної фази бойових дій на Донбасі зараз малоймовірне. Протистояння перейшло в політичну площину, що не виключає різних провокацій, терактів і неадекватних дій сепаратистів у період місцевих виборів.


Тимчук зазначив, що інциденти зі стріляниною з боку російсько-терористичних угруповань у зоні АТО, які раз у раз порушують режим тиші, — не випадкові епізоди, а сплановані провокації українських сил. Адже на таких «заходах» обов’язково присутні російські або проросійські ЗМІ.

 

На знімку: відведення бойової техніки.