На 13-му засіданні Національної ради реформ Президент Петро Порошенко запропонував розглянути хід виконання Угоди про асоціацію України з ЄС та наголосив на особливій ролі Верховної Ради в цьому процесі.


«Наша Коаліційна угода базується на Угоді про асоціацію», — підкреслив глава держави. За його словами, левова частина кроків і реформ записана і сформована в документі, підписаному більшістю. Тож Президент звернувся до представників парламентських фракцій із пропозицією проаналізувати стан виконання угоди та включити до першочергового розгляду ті законодавчі ініціативи, які ще залишилися.

 

Водночас Президент  запропонував усі ці питання направляти на попередню експертизу в Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції, наголосивши: Угода про асоціацію з ЄС містить конкретні графіки виконання. «Ми домовились про те, що максимально прискорюємо її ратифікацію та імплементацію», — зазначив Петро Порошенко.


Глава держави також закцентував увагу на прискоренні виконання плану дій із лібералізації візового режиму з Європейським Союзом і нагадав: до 9 листопада МЗС має надати європейцям всю інформацію з цього питання.

Тож очільник країни звернувся до уряду і парламенту із завданням скоординувати дії для забезпечення реалізації зобов’язань, взятих на себе країною. За результатами роботи експертної місії ЄС із оцінювання прогресу виконання критеріїв другої фази плану дій маємо позитивний відгук у питаннях управління кордонами, безпеки документів, міграції та притулку, боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму, повідомив Президент. Однак відзначив важливість завершення роботи в тих напрямах, де ще є відставання у виконанні рекомендацій Європейської Комісії. Йдеться про боротьбу з корупцією і організованою злочинністю, питання дискримінації і внесення необхідних змін до Трудового кодексу.


«Хотів би, щоб за результатами зустрічі ми попросили уряд проаналізувати причини зволікання з виконанням окремих заходів плану дій безвізового режиму, і щоб були ухвалені всі необхідні рішення», — сказав Петро Порошенко. Окремо він звернувся до Верховної Ради, насамперед, до частини парламентської коаліції з проханням винести за дужки свої політичні симпатії та антипатії при розгляді цих питань. Ідеться, мовляв, про долю країни, «про те, щоб дати всім українцям, за які б партії вони не голосували, право безвізово подорожувати країнами Європейського Союзу».


Першого грудня вже матимемо спеціального антикорупційного прокурора


Під час засідання Національної ради реформ Петро Порошенко наголосив: найближчим часом мають запрацювати нові органи по боротьбі з корупцією — Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне агентство з питань запобігання корупції, повідомляє прес-служба Президента. На думку глави держави, Спеціалізована антикорупційна прокуратура є ключовим елементом системи протидії хабарництву, формування якої має відбуватися у прозорий спосіб та користуватися довірою у суспільстві. «Вважаю цілком реальним завданням завершити всі процедури до кінця листопада і на перше грудня мати вже спеціального антикорупційного прокурора», — зазначив він. Петро Порошенко очікує неухильного дотримання графіка проведення конкурсу і категорично не сприймає пропозиції про будь-яке «покращення, посилення і відтермінування» процесу.


Водночас Президент зауважив, що запровадження безвізового режиму Євросоюзом для громадян України не повинно зірватися через небажання народних депутатів ухвалювати певні рішення, зокрема, про скасування депутатської та суддівської недоторканності. «Європейський Союз розглядає це як надзвичайно важливий елемент програми боротьби з корупцією», -підкреслив він, зазначивши, що кожна політична сила на виборах обіцяла це зробити.

 

Петро Порошенко, Арсеній Яценюк.


Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).