У Сєверодонецьку з 120 тисяч осіб місцевого населення 50 тисяч — внутрішньо переміщені особи, а подекуди переселенців навіть більше, ніж місцевих жителів. Наприклад, у Біловодському районі населення становить 23 тисячі осіб, а ВПО зареєстровано 33 тисячі. Міста й села виявилися не готовими до такої ситуації. Протягом майже півтора року проблеми переселенців залишаються невирішеними, а це посилює соціальне напруження в регіоні. Як заявляє голова громадської організації «Свої люди», керівник проекту «Вчимося діяти разом» Володимир Дерев’янко, для розв’язання цих проблем тільки в Сєверодонецьку потрібно майже 3 мільярди гривень. Таких грошей, зрозуміло, в області немає, тому вихід — тільки в залученні міжнародних інвестицій.

 Радник міністра соціальної політики України з питань внутрішньо переміщених осіб Сергій Самарський пояснив, на що потрібні кошти:
— Сєверодонецьк виписав програми майже на 100 мільйонів євро, половина з яких піде на житло для ВПО, 20 мільйонів — на охорону здоров’я, освіту, школи, дитячі садки тощо. Близько 10 мільйонів євро ЄБРР дає на розвиток бізнесу й кредити.
До речі, громадська організація «Свої люди» ще два місяці тому за фінансової підтримки різних організацій і міністерств почала реалізовувати проект «Вчимося діяти разом». Зокрема, програма з адаптації тимчасово переміщених осіб передбачає надання практичної допомоги міській владі й підприємцям міста в залученні інвестицій у розвиток малих підприємств Сєверодонецька, що беруть участь у створенні робочих місць для осіб, які переїхали із зони АТО. Для реалізації цього проекту може бути залучено до 200 тис. євро.
Поряд з безробіттям серед внутрішньо переміщених осіб існує також проблема житла. І якщо все піде за планом, то вже наприкінці 2016 року в Сєверодонецьку для них здадуть в експлуатацію перші будинки. Будівництво планують продовжити й у 2017—2018 роках.
— Це буде обмінний фонд комунального призначення. Житло не буде надаватися на постійній основі, і тут закладено мінімальний стандарт.
Тобто, «аеродроми» будувати не будемо, комфортабельність квартир планується невисока, — уточнює Володимир Дерев’янко. — Усього за програмою державно-приватного партнерства на будівництво житла для переселенців буде потрібно понад 800 млн. грн. Крім того, розроблятимуться проекти з реконструкції трьох дитячих садків, у яких плануємо створити 500 місць для дітей переселенців.
Ця робота, безумовно, піднімає настрій тим, хто змушений залишити свої будинки й квартири в окупованій частині. Водночас програми, розраховані до 2018-го, непокоять населення: невже перемир’я віртуальне й війна триватиме до 2020 року? Такі сумніви позбавляють людей надії найближчим часом повернутися додому. Хоча очевидці стверджують, що за час затишшя, що встановилося, сотні жителів уже повернулися в рідні краї. Скажемо, у Станицю Луганську й околиці, за даними спостерігачів ОБСЄ, уже повернулися понад тисяча осіб. Але Сергій Самарський наводить інші цифри — щотижня соціальні служби реєструють у середньому по 500 нових переселенців, передає наш луганський власкор Павло ВОРОНЦОВ.
А в Краматорську відбувся круглий стіл «Переміщені особи: розв’язання проблематики — у співробітництві влади й громадськості», організований громадською організацією «Східно-Українське Патріотичне Об’єднання» за підтримки Датської ради у справах біженців. У засіданні взяли участь представники Донецької обласної ВЦА, управління Державної служби з надзвичайних ситуацій, обласного центру зайнятості, волонтери. Радник міністра соціальної політики, координатор штабу допомоги «SOS-Краматорськ» Олександр Ворошков, голова Донецької організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» Надія Паламарчук, активісти низки громадських організацій і волонтерських об’єднань поділилися на засіданні досвідом розв’язання проблем внутрішньо переміщених осіб. У ході зустрічі її учасники висловили низку ініціатив із забезпечення найбільш нужденних категорій переселенців житлом, продовольством, речами першої необхідності, інформує наш донецький кореспондент Владислав ЛЕОШКО.

Тим часом у Дніпропетровську діти-переселенці з прифронтових територій змогли політати над Дніпром (на знімку), подолати мотузкові перешкоди, скласти пазли й отримати торт із прапором і гербом України. Для 63 дітлахів Дніпропетровська ОДА й скаутська асоціація «СКІФ» організували в парку імені Шевченка гру «На шляху героїв». Разом з дітьми у квесті брали участь і бійці АТО, повідомляє наш власкор Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.

Фото прес-служби Дніпропетровської ОДА.