У парламентському Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики готується законопроект, яким пропонується розширити повноваження Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, пов’язані з доступом до публічної інформації. Про це під час експертного круглого столу повідомив керівник інформаційного управління апарату Верховної Ради Сергій Горячев.

Він також зазначив, що нещодавно на сайті законодавчого органу відкрито нові сервіси, зокрема, запроваджено електронний протокол, згідно з яким можна прослухати аудіозапис, прочитати стенограми чи ознайомитися з інформацією про голосування народних депутатів. Крім того, вчора вже було оприлюднено перші запити народних депутатів, тож тепер кожен зможе ознайомитися з їхнім змістом. Згодом на сайті також розміщуватимуться звернення народних депутатів.
Ще одна новація полягає в тому, що три тижні тому було оприлюднено біографічну інформацію та декларації всіх керівників підрозділів апарату парламенту. Таким чином Верховна Рада стає більш відкритою і прозорою.
«Це перший крок, за яким буде перехід на рівень місцевих органів влади, до роботи з публічною інформацією на рівні обласних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування», — наголосив Сергій Горячев.
Представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ірина Кушнір зазначила, що без доступу до публічної інформації, зокрема про діяльність державних органів на всіх рівнях влади, не буде належної боротьби з корупцією та належного урядування. Бо найефективнішим контролером діяльності органів державної влади, за її словами, є громадськість. Відповідну можливість було надано законом про доступ до публічної інформації. «За цей рік ми отримали майже три тисячі скарг. Більшість з них обґрунтована. Звичайно, є громадяни, які зловживають відповідним правом. Кожна третя скарга заслуговує на протокол про адмінправопорушення», — розповіла вона.
Ірина Кушнір повідомила, що станом на сьогодні вже складено 155 протоколів у сфері доступу до публічної інформації. З них 81 вже розглянуто судом, і більшість постанов підтверджують наявність адмінправопорушення.
Крім того, вона зазначила, що в країні немає якісної освіти у сфері доступу до публічної інформації, практично немає освітніх заходів для навчання представників органів державної влади в цій сфері. Тому головою метою має бути налагодження відповідної освітньої роботи серед представників органів державної влади. А в навчальних закладах маємо запровадити курс про доступ до публічної інформації.

 

 

Керівник інформаційного управління апарату Верховної Ради Сергій Горячев та заступник керівника апарату Верховної Ради Микола Шевчук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.