Свою готовність узяти участь у виборах 25 жовтня висловили лише 48 відсотків респондентів Луганської області. Основним мотивом відмови від участі у виборах вони називають те, що не бачать кандидатів і партій, за які могли б проголосувати. Навіть більшість із тих, хто висловив готовність прийти на виборчі дільниці, до кінця не визначилися, за кого хотіли б проголосувати. Такі результати соціального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та фірмою Ukraіnіan Socіology Servіce на території Донбасу.

 

Організатори опитування звертають увагу на той факт, що в мешканців Донецької та Луганської областей виявилися різні позиції в тому, на які компроміси можна піти, щоб на Донбасі встановився мир. У Донецькій області переважає думка, що заради миру потрібно йти на будь-які компроміси — з ким завгодно й про що завгодно (54 відсотки), а в Луганській області більшість уважають, що заради миру потрібно йти на компроміси, але не на будь-які (54). Водночас мешканці обох областей солідарні: основне, що може принести мир на Донбасі, — це успішне відновлення нормального життя на територіях, контрольованих Україною (33 відсотки в Донецькій області й 43 — в Луганській). А в частині питання про підтримку інших заходів думки мешканців Донбасу розходяться. У Луганській області вважають, що для миру необхідно змусити Росію припинити втручання в конфлікт на Донбасі (37), а в Донецькій області покладають надії на надання «ДНР» і «ЛНР» особливого статусу в межах України.


Серед мешканців Донбасу також немає єдиної думки і про те, яким інтеграційним шляхом повинна йти Україна. 22 відсотки в Донецькій області та 34 — в Луганській уважають, що Україні слід брати курс на вступ до Європейського Союзу, 26 відсотків у Донецькій області та 8,5 — у Луганській віддають перевагу Митному союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном, а 27 відсотків у Донецькій області й 37 — у Луганській упевнені, що Україні не слід приєднуватися до жодних союзів. Що стосується політичного майбутнього двох областей, то думки розходяться й тут: донечани віддають перевагу тому, щоб їх область залишалася в Україні, але отримала більше незалежності від Києва (53), а луганчани хотіли б залишатися в Україні на тих само умовах, що й раніше (49). Водночас лише 3 відсотки в Донецькій області й 1,6 — у Луганській хотіли б, щоб їх область відділилася від України і стала незалежною державою, а приєднати свою область до Росії захотіли б 0,6 відсотка в Донецькій області та 2,8 — у Луганській.


Показово, що більшість мешканців і в Донецькій (53), і в Луганській областях (62) передусім почуваються громадянами України.

Луганська область.