Керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський припускає скасування місцевих виборів у Маріуполі Донецької області. Про це він сказав в ефірі «5 канала». «Якщо ми побачимо, що ситуація погіршуватиметься, якщо це стане зрозуміло, то я звертатимуся до Центральної виборчої комісії, щоб скасувати вибори 25 жовтня в місті Маріуполь», — сказав він.

 

За словами П. Жебрівського, за останні дні ситуація навколо виборчого процесу в місті загострилася, зокрема, робляться спроби блокувати діяльність міської виборчої комісії, яка, у свою чергу, приймає невмотивовані рішення про розпуск дільничних виборчкомів.


Нагадаємо, 12 жовтня Центральна виборча комісія сформувала новий склад Маріупольської виборчої комісії. Попередню було розпущено через порушення законодавства. 17 жовтня сім членів Маріупольської міської виборчої комісії, що представляють, зокрема, «Опозиційний блок», Народний фронт, «Народну партію», прийняли рішення про друк бюлетенів у друкарні газети «Приазовский рабочий», яку пов’язують із групою Ріната Ахметова СКМ. Проте представники демократичних сил побоюються, що друкарня виготовить більшу за необхідну кількість бюлетенів, які використають для фальсифікації виборів. 18 жовтня на площі Свободи в Маріуполі відбувся масовий мітинг демократичних сил, за результатами якого було прийнято рішення пікетувати ЦВК. Крім того, у зв’язку із ситуацією, що склалася, демократичні сили запропонували перенести місцеві вибори в Маріуполі.


Проте у ЦВК вважають: немає жодних причин сумніватися, що місцева друкарня на законних підставах займається друком бюлетенів. «Будь-яка інформація про те, що вибори в Маріуполі готуються неналежним чином та незаконно, дійсності не відповідає», — підкреслив Голова Центрвиборчкому Михайло Охендовський.


Він додав, що перед кожним волевиявленням з’являється інформація про те, що вибори в конкретних місцях можуть перебувати на межі зриву. Водночас він відкинув інформацію щодо часткового знищення реєстру виборців Маріуполя, яка лунала раніше. За словами М. Охендовського, Державний реєстр виборців як такий — це перелік виборців того чи іншого округу та міста, який зберігається на серверах Центральної виборчої комісії, але аж ніяк не конкретно в Маріуполі. На його думку, правоохоронні органи абсолютно адекватно діяли. Глава ЦВК навіть висловив подяку керівнику головного управління Міністерства внутрішніх справ у Донецькій області В’ячеславу Аброськіну. За його словами, правоохоронці розібралися з нюансами виборчого процесу та друку бюлетенів, перевірили — все абсолютно законно.


P.S. Коли верстався номер, керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський виступив з офіційною заявою. У ній голова адміністрації підтвердив: законних підстав для звернення до ЦВК із пропозицією про скасування виборів у Маріуполі немає. За інформацією П. Жебрівського, друк виборчих бюлетенів завершено й їх буде розвезено на дільниці. «Якщо політичні сили, кандидати на посаду міського голови Маріуполя не згодні з рішеннями ТВК, вони можуть оскаржити їх у судовому порядку», — зазначив він.

Вл. інф.