Навряд чи цим набраним очком Жозе Моурінью і його команда залишилися незадоволені. За підсумками матчу можна зробити висновок, що саме із завданням не програти «Челсі» й приїжджав у гості до «Динамо». Лондонці були непогані в першій половині першого тайму, коли створили й благополучно втратили кілька гольових моментів.
Спочатку Азар потривожив стійку воріт, потім екс-«гірник» Вілліан непогано виконав штрафний, а слідом Матич продавив усю оборону «Динамо», але промахнувся зі сприятливої позиції для влучення.
Після цього нічого цікавого з гри «сині» так і не створили, а ще один гольовий момент було організовано після штрафного удару у виконанні Вілліана, коли Шовковського підстрахувала поперечина.
Динамівці активізувалися в другому таймі. Особливо в другій його половині, коли «Челсі» втомився й почав просідати, вони були навіть ближче до перемоги. Нехай і виражалося це в кількості проведеного в чужому карному майданчику часу, а не в кількості небезпечних моментів. Хоча шанси вирвати перемогу в господарів були. Але і «синицю» з рук вони не випустили.

***

Жозе Моурінью на післяматчевій прес-конференції охоче відповів на запитання журналістів:
— Вважаю, що сьогодні моя команда зіграла сильно. Але не даватиму індивідуальні оцінки гравцям по гарячих слідах. Ми контролювали гру протягом 75 хвилин, володіли ініціативою, один раз влучили в поперечину. Отже, шанс забити мали. А ще в одному з епізодів суддя мав призначати пенальті на нашу користь, але не зробив цього. Маю визнати, що «Динамо» також зіграло сильно — особливо в обороні. В останні 15 хвилин господарі відчули, що можуть забити й притиснули нас до воріт. Нам було важко, бо не знали, що робити — ризикувати попереду чи приділити більше уваги обороні. З одного боку, ми прагнули забити, а з другого — боялися програти. Втім, особисто я вважаю результат матчу прийнятним.
— Вважаєте, що був чистий пенальті за фол на Фабрегасі. То чому його не призначили?
— Не знаю. Рефері просто вирішив не призначати пенальті. Арбітр за воротами йому не підказав. Така сама ситуація з нами трапилася в матчі з «Порту», коли їхній гравець на останніх хвилинах зіграв рукою. Це був ключовий момент гри, який дав би нам змогу врятувати матч. Сьогодні схоже трапилося не на останній хвилині...
— Як оцінюєте шанси своєї команди на вихід із групи?
— Як я вже казав, ми зіграли нормально. Наш наступний матч із «Динамо» буде в Лондоні, тому в нас буде шанс набрати очки. Потім кияни гратимуть із «Порту», і хтось із них втратить очки.
— Враховуючи останні результати матчів «Челсі», чи вважаєте ви, що команда поступово набирає обертів?
— Ми починаємо грати краще — компактніше, потужніше. Сьогодні ми досить непогано діяли в обороні. Наш воротар також зіграв здорово. Ще команда додає в плані тактичної дисципліни.
— А могли б оцінити рівень «Динамо» порівняно з командами Західної Європи?
— Я б не робив цього, бо це важко. То абсолютно різний рівень футболу, тому не порівнюватиму гру «Динамо» з рівнем англійських команд. Однак відзначу, що проти українських команд було завжди важко грати — за них завжди виступають індивідуально й фізично сильні футболісти, які швидко бігають і здорово діють по всьому полю.
— Що ви скажете про роботу рефері матчу?
— Без жодної іронії я вважаю, що він прекрасно впорався зі своєю роботою. Попри те, що він припустився однієї помилки. Нічого страшного в цьому немає.

***

Сергій Ребров також поділився враженнями від поєдинку:
— Хотілося б, звичайно, більшого. Хлопці налаштовувалися серйозно, намагалися грати першим номером. Не треба забувати, що наш суперник — чемпіон Англії, всі футболісти там «зірки». Але ми могли й виграти. Наші гравці діяли гідно проти іменитого суперника.
Ми казали всім, що треба діяти обережно і дограти в повному складі. Радий, що мене зрозуміли. Всі терпіли до кінця. Скажімо, Коста й Хачеріді вели чоловічу боротьбу, і претензій не було. Сьогодні в стартовому складі вийшов Буяльський. Він забиває «Порту», «Генгаму», «Ворсклі», «Сталі». Віталій заслужив довіру, виправдав її і був одним із кращих у нас. Я не роблю висновків тільки за підсумками тренувань та матчів.
— Що казали в перерві у роздягальні?
— Про те, що з «Челсі» можна грати. Ще наприкінці першого тайму відчули, що можна контролювати гру. До речі, володіння м’ячем у першому таймі у нас було 57 відсотків. А в другій половині, либонь, ще більше. Було важливо відібрати й контролювати м’яч.
— І які перспективи динамівців у турнірі?
— Сподіваємося на вдачу, боротимемося. У перших матчах побачили, що можемо грати на хорошому рівні й поводитися гідно. Постараємося поборотися за перемогу в Англії. У будь-якому разі, готуватимемося серйозно і сумлінно.

 

 

«Аристократів» підтримували фани з багатьох країн, зокрема, з України.

 

 

Протистояння динамівця Домагоя Віди (праворуч) і лондонця Курта Зуми.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.