Головне — розумно ними розпорядитися
 
Події в Криму, наростання напруженості на східних кордонах України вкотре дають підстави для тривожних роздумів про здатність Збройних Сил України захистити територіальну цілісність і незалежність нашої країни. Про це в інтерв’ю «Голосу України» розмірковує воєначальник генерал-полковник Анатолій Лопата (на знімку). За його плечима — 38 років армійської служби, він стояв біля витоків створення ЗСУ, був начальником Генштабу. В лютому 1996 р. його відправлено у відставку за категоричну незгоду з підходами керівництва Міноборони до реформування армії.
— Анатолію Васильовичу, яким ви бачите подальший розвиток подій?
— На жаль, Росія ніколи не залишить своїх зазіхань на територію України. Думаю, що Путін робитиме все, щоб відновити РФ у межах колишньої Російської імперії. Сьогодні всі договори, підписані з Москвою щодо безпеки нашої держави, розподілу Чорноморського флоту, виявилися фікцією. Свого часу я був прихильником військового союзу з Росією. Сьогодні ж Кремль підштовхує нас до вступу в НАТО. Настав час вдаватися до конкретних практичних дій у цьому напрямку. Безумовно, у такій ситуації треба вживати екстрених заходів з підвищення обороноздатності нашої країни.
— Але це питання, що потребує часу. А що можна зробити для підвищення бойового потенціалу України вже сьогодні?
— З огляду на все, такі кроки вже робляться. Зрозуміло, що швидко не можна надолужити всі прогалини попередніх років, але те, що стосується приведення в повну бойову готовність армії, всієї нашої техніки й озброєння, то це цілком можливо зробити. Так, ситуація складна. Але у нас є ще досить великі можливості протистояти агресії. Головне — розумно, зі знанням справи, ними розпорядитися.
— За останні два-три тижні одразу в декількох регіонах України виникла ініціатива зі створення сил місцевої самооборони. Чи можна використати в цьому плані досвід Швейцарії, Куби, колишньої НДР для нашої країни?
— Я категорично проти появи в Україні незаконних загонів, озброєних тим, що під руку потрапило. Водночас, що нам заважає внести необхідні законодавчі зміни до положення про територіальну оборону й створити потужний резерв для підтримки Збройних Сил? Коли я був керівником Генерального штабу, на армійських складах зберігалося понад 6 млн. одиниць стрілецької зброї. Сьогодні ця цифра, мабуть, менша, але, думаю, і того, що залишилося, достатньо для озброєння необхідної кількості підрозділів. До їхнього складу можна було б включати добровольців віком від 18 до 50 років, які за станом здоров’я придатні до військової служби й не приписані до військових частин на особливий період. Закріплену за ними зброю можна зберігати у відділеннях міліції (або відновити для цього в новій якості військкомати), і видавати її для проведення організованих тренувань зі стрільби, тактики й, звичайно ж, у разі військової загрози.
Це питання було добре відпрацьоване в народних дружинах колишньої НДР. Там чисельність територіальних формувань було доведено до 200 тисяч осіб. У нас у цьому плані можливості значно більші.
Важливий для нас також економічний фактор. За даними закордонних джерел, утримання сил територіальної оборони стає країні значно дешевше, ніж регулярної армії. У США, наприклад, ушестеро, у Данії й ФРН — удесятеро.
— Який вигляд матимуть підрозділи територіальної оборони в загальній системі оборони?
— Свого часу в Генштабі було напрацьовано план територіальної оборони країни. Думаю, що він існує й сьогодні. Добровільні формування варто залучати до охорони важливих об’єктів, комунікацій, до оборони окремих ділянок місцевості, звільнивши від цих функцій Збройні Сили й інші силові структури. При цьому в країні має діяти єдина система управління, комунікацій, державного забезпечення на випадок ведення тривалих бойових дій.
Добре розумію, що наважитися на масове озброєння значної частини населення країни — нелегка справа. Навіть за умови, що у держави буде всі необхідне для управління цим процесом. Звичайно, не затягуючи вирішення питання, тут повинні сказати своє слово законодавці, керівники силових структур, громадськість. Важливо, щоб усі вони враховували одне: ситуація, в якій сьогодні опинилася наша країна, настільки складна й неординарна, що без рішучих дій Україну не захистити!
 
 
Фото надане автором.