Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення провів аналіз законодавства щодо прав учасників АТО та членів їхніх сімей, а також стан його виконання органами виконавчої влади. Результати моніторингу обговорили під час круглого столу «Стан дотримання трудових гарантій учасників антитерористичної операції та деякі питання соціального захисту цієї категорії громадян і членів їх сімей». На жаль, вони виявилися невтішні.

 

 

Як зауважила голова комітету Людмила Денісова, законодавчі гарантії соціального захисту учасників АТО прийняті, кошти в бюджеті передбачені, але в реальному житті громадяни майже нічим не забезпечуються. Так, за сімома програмами порядки використання коштів затверджені наприкінці І кварталу 2015 року. Однак протягом першого півріччя чотири програми не виконувалися, і станом на сьогодні — по двох програмах так і не розпочато фінансування. «Все це є свідченням того, що держава виділила кошти, а через безвідповідальність чиновників наші захисники не отримують відповідну підтримку», — зауважила вона.


Є також проблеми і стосовно забезпечення соціальних виплат за державним соціальним страхуванням. Попри те, що ухвалено низку законів, які дозволили покращити гарантії пенсійного забезпечення військовослужбовців — збереження права на пенсію за вислугою років, здійснення виплати одноразової грошової допомоги, не припинення виплати пенсії, підвищення пенсії в разі втрати годувальника, не застосування обмежень виплати пенсій — проблема дострокового виходу на пенсію за віком учасників АТО залишається неврегульованою на законодавчому рівні.


«На сьогодні таке право мають виключно військовослужбовці та особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях або стали інвалідами внаслідок вищезазначеної участі. Проте військовослужбовцям, які брали участь в АТО, військовими комісаріатами чомусь надається лише довідка про проходження військової служби та участь в АТО в Донецькій і Луганській областях і не підтверджується участь в бойових діях, що є підставою для відмови органами Пенсійного фонду в призначенні дострокових пенсій за віком таким військовослужбовцям», — наголосила Людмила Денісова.


Окрім того, голова комітету звернула увагу на те, що чиновники затягують процес проведення конкурсних торгів із визначення санаторіїв для оздоровлення наших захисників. Окремо постає питання психологічної реабілітації учасників АТО, яка практично не проводиться.


Із проблемами, з якими нині стикаються учасники бойових дій на Донбасі, добре знайомий Сергій Куніцин, заступник глави комітету та голова Всеукраїнської асоціації ветеранів Афганістану. «Цим хлопцям ми кажемо: на війні страшніше, але простіше. Є ворог — є товариш. Після війни складніше. Бо, на жаль, бюрократи, як нам 25 років тому говорили: ми вас в Афган не відправляли, так і сьогодні хлопцям, що повернулися з Донбасу, кажуть: ми вас в АТО не посилали», — зауважив він.


За словами депутата, на сьогодні вже зареєстровано понад 300 організацій ветеранів АТО. Але чим більше їх буде, тим гірше для самих бійців, переконаний він.


Власне, за підсумками засідання роботу Міністерства соціальної політики щодо соціального захисту ветеранів війни та учасників АТО, зокрема забезпечення їх психологічної реабілітації, санаторно-курортного лікування, технічними та іншими засобами реабілітації, житлом було визнано незадовільною. Водночас Кабінету Міністрів рекомендовано забезпечити контроль за виконанням бюджетних програм щодо гарантій учасникам АТО. А також передбачити у бюджеті наступного року кошти для надання житла особам, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

 

Дослівно

 

Сергій Куніцин, заступник голови Комітету з питань соціальної політики:


«Якщо ви не зберетеся в один міцний кулак, який захищатиме ваші інтереси, проблем у вас дійсно буде багато. Адже поки ви молоді, ситуація одна, але з кожним днем рани вас доганятимуть. Тож питання психологічної, медичної реабілітації — це питання номер один».