Рада коаліції депутатських фракцій Верховної Ради звернулася до Центральної виборчої комісії із проханням забезпечити повторний друк виборчих бюлетенів у Тернополі та Маріуполі. Про це на брифінгу за підсумками засідання Ради коаліції повідомив голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк.

 

За словами парламентарія, підробку та друк зайвих виборчих документів зафіксовано в Маріуполі, кримінальне провадження за аналогічною справою відкрито в Тернополі. «Тому Рада коаліції прийняла рішення звернутися до ЦВК, щоб у цих містах передрукувати бюлетені, які втратили свою цінність», — зазначив він.


«Географічне розташування цих грубих порушень — Маріуполь і Тернопіль — свідчить про те, що влада в країні справді заражена і досі не вилікувана. І тому ми звертаємося до спостерігачів, журналістів, щоб разом, як ми це робили у 2004-му та 2013—2014 роках, захистити той вибір, який зроблять люди, та не допустити, щоб декілька «власників політичних процесів», якими вони себе уявили, самі друкували бюлетені та самі за нас голосували», — підкреслив О. Березюк.


Представник «Батьківщини», народний депутат Іван Кириленко, наголосивши, що наразі вже виявлено не просто порушення, а бюлетені на руках у людей, зазначив, що вибори все-таки мають відбутися. «Тому ми прийняли рішення, що вибори зірвати не можна, але бюлетені у таких містах, як Маріуполь, Тернопіль та Красноармійськ треба передрукувати», — сказав він та висловив переконання, що влада та суспільство мають зробити все, «щоб після двох революцій, а особливо після Революції гідності, коли люди кров пролили за демократичний шлях розвитку, цього бруду вже не було».


За словами І. Кириленка, під час засідання увагу ЦВК також було привернуто на ситуацію в інших регіонах, де також мають місце порушення виборчого законодавства. «У Дніпропетровську, який стає епіцентром так званого опозиційного руху, вже втретє передаються сфальшовані документи про зміну членів територіальної виборчої комісії. Розуміємо, що ЦВК надзвичайно завантажена роботою, але закликаємо комісію невідкладно звернути увагу на підроблені документи, бланки, печатки та підписи. Під час засідання Ради коаліції ми також акцентували увагу на цьому й представника Міністерства внутрішніх справ, бо в таких випадках треба негайно порушувати кримінальні справи, адже підробка документів, а, тим паче, якщо йдеться про підробку документів, що впливають на організацію та результати виборів», — сказав І. Кириленко. Ще один приклад порушення виборчого законодавства має місце у Вінницькій області, де голова однієї ТВК не організував жеребкування під час обрання її членів від політичних сил, що не представлені в парламенті, а призначив їх на свій розсуд. «Цей факт може призвести до оскарження підсумків виборів», — переконаний парламентарій.


І. Кириленко також повідомив, що під час засідання членам коаліції було запропоновано обговорити можливість проведення наступного тижня позачергового засідання Верховної Ради з єдиним питанням — зниження ціни на газ для населення.


Водночас присутній на засіданні Ради коаліції заступник голови ЦВК Андрій Магера не виключив, що в разі загострення ситуації місцеві вибори в Маріуполі можуть бути скасовані. «Що стосується Маріуполя, то там ситуація справді непроста. Я б сказав, що це одна з гарячих точок на цих місцевих виборах. Є ряд об’єктивних причин, є ряд суб’єктивних, які впливають на виборчий процес в Маріуполі», — сказав він та зазначив, що дуже не хотів би, щоб вибори в Маріуполі не відбулися, та якщо буде відповідне звернення керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, то ЦВК розглядатиме таке питання.

 

Факт

 

17 жовтня Маріупольський тервиборчком прийняв рішення друкувати бюлетені в друкарні газети «Приазовский рабочий», яка належить групі Ріната Ахметова СКМ. А 20 жовтня у тернопільському видавництві «Технограф» виявлено тисячі необлікованих бюлетенів для голосування на місцевих виборах, хоча офіційно всі бюлетені начебто ще 16 жовтня було передано до ТВК.