Інститут законодавства Верховної Ради України продовжує низку заходів, спрямованих на наукове забезпечення законодавчої діяльності парламенту. Серед завдань Інституту виділяються, зокрема, такі напрямки: удосконалення законодавчого забезпечення реформ в Україні на основі зарубіжного досвіду та підвищення кваліфікації учасників законотворчого процесу.

 


Черговий етап плідної співпраці Інституту законодавства Верховної Ради України з Мюнхенським Інститутом східноєвропейського права нещодавно ознаменувався проведенням у м. Регенсбург німецько-українсько-польської науково-практичної конференції «Право власності як основа для правового захисту економіки в Україні, Німеччині та Польщі». Міжнародний науковий форум став продовженням спільного довготривалого українсько-німецького проекту, що розвивається за сприяння Німецької служби академічних обмінів (ДААД). Учасниками конференції були відомі німецькі, українські, польські й австрійські науковці-юристи, судді, досвідчені практикуючі правники та дипломати, молоді дослідники.


У промовах, які були проголошені проф. Фрідріхом-Кристіаном Шредером, директором Мюнхенського Інституту східноєвропейського права, проф. Олександром Копиленком, директором Інституту законодавства, Олександром Антонішиним, консулом з економічних питань Генерального консульства України в Мюнхені, Анджеєм Осяком, Генеральним консулом Польщі в Мюнхені, підкреслювалася значна науково-практична важливість і комплексність тематики проекту. Ці думки обґрунтовувалися розумінням, що діяльність із вдосконалення захисту права власності охоплює широкий спектр правових та економічних питань, адже право власності є одним з основних прав людини і фундаментальною категорією, що лежить в основі економіки будь-якої держави.


Виступи представників інститутів-партнерів, а також експертів з Інституту східноєвропейських досліджень і Університету м. Регенсбург, Інституту права та економіки Гамбурзького університету, Інституту Європейських правових досліджень м. Оснабрюк, Ягеллонського університету м. Краків, Університету м. Вроцлав, Інституту публічного права і політики Університету ім. Карла і Франца м. Грац відзначалися одночасно ґрунтовністю наукових позицій і практичними порадами з досвіду окремих країн. Це створювало творче тло для жвавих і всебічних обговорень, які сприяли обміну знаннями та зміцненню зацікавленості в подальшому спільному науковому пошуку в площині належного забезпечення захисту права власності у трьох дружніх країнах.


Таке поєднання інтересів є цілком органічним, зважаючи на низку факторів, серед яких — спільні основи розвитку права та законодавства, що засновані на традиціях континентального права; багаторічні традиції міжнародної правової співпраці як бази для багатовимірних міждержавних відносин, а також спільні цивілізаційні цілі розвитку суспільства, які окреслені рисами європейської інтеграції.


Подальшим кроком співпраці з метою підвищення рівня професіоналізму в українському парламенті, удосконалення законодавчого процесу із використанням досвіду роботи німецького Бундестагу стало започатковане під егідою Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України партнерство Інституту законодавства з Представництвом фонду Фрідріха Науманна за Свободу.


Виконуючий обов’язки голови комітету — перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник, перший заступник директора Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент НАН України Євген Бершеда, керівник Представництва фонду Фрідріха Науманна за Свободу в Україні Міріам Космель відзначили плідну багаторічну традицію співпраці українських та німецьких парламентаріїв, науковців щодо пошуку шляхів удосконалення законодавства на базі розвитку взаємодії парламентів і суспільства, розширення відкритості влади, утвердження атмосфери толерантності в парламенті і суспільстві.


Учасники зустрічі-семінару, що відбувся 7 жовтня, у т. ч. працівники апарату Верховної Ради України, науковці, експерти, які мали змогу попередньо ознайомитися з проектом заходів, передбачених планами співробітництва із зазначеним фондом, висловили особливу зацікавленість щодо вивчення досвіду роботи комітетів німецького Бундестагу з громадськістю, організаційно-правових механізмів врахування зауважень і побажань від суспільства з метою підвищення ефективності законодавства.


Регламентним комітетом спільно з Інститутом законодавства передбачено проведення із залученням вітчизняних та німецьких експертів круглих столів і семінарів, присвячених проблемам розвитку культури парламентаризму, удосконалення структури парламенту, електронного врядування. Перший семінар цієї серії має відбутися 9 грудня 2015 р. у Верховній Раді України за участі висококваліфікованого знавця парламентської системи, експерта Манфреда Ріхтера.


***


В Інституті законодавства Верховної Ради України відбулося урочисте вручення свідоцтв про підвищення кваліфікації державного зразка випускникам Української школи законотворчості.


Школа має традиційну цільову аудиторію, яку складають помічники-консультанти народних депутатів України, працівники секретаріатів комітетів і депутатських фракцій Верховної Ради України.


За тринадцять років діяльності Школи понад 1200 її слухачів підвищили свою кваліфікацію у сфері законотворчої діяльності. Набуті знання сприяли професійному зростанню слухачів, низку яких згодом було обрано народними депутатами України, призначено на відповідальні державні посади.


Навчальний процес в Український школі законотворчості постійно вдосконалюється з урахуванням сучасних тенденцій розвитку держави та потреб слухацької аудиторії. Зокрема, реалізація курсу європейської інтеграції України та активізація співпраці з країнами ЄС зумовлюють вдосконалення парламентської діяльності із використанням досвіду європейських країн. З огляду на це до навчального процесу запроваджено магістерську програму «Європейське парламентське право», спрямовану на вивчення історичних засад та сучасного стану європейського парламентаризму, конституційно-правових засад законодавчого процесу в Україні, європейських країнах та Європейському Союзі, а також питань міжпарламентського співробітництва.


Запровадження новаторської для України магістерської програми з підвищення кваліфікації «Європейське парламентське право» викликало широкий інтерес цільової аудиторії.


Відтепер, поряд із навчальною програмою «Законотворча діяльність», яка вже стала традиційною, слухачі Школи вперше мали змогу підвищити кваліфікацію за новою магістерською програмою.


Під час урочистого вручення свідоцтв директором Інституту законодавства Верховної Ради України, членом-кореспондентом НАН України Олександром Копиленком слухачі висловили щиру подяку за набуті знання й практичні навички та відзначили високий фаховий рівень викладацького складу Школи.


Загалом цього року в Українській школі законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України підвищили кваліфікацію понад 200 слухачів. Серед них народні депутати України та їхніх помічники-консультанти, працівники секретаріатів комітетів і депутатських фракцій Верховної Ради України, співробітники апарату Верховної Ради України.

 

Керівник Представництва Фонду Фрідріха Науманна за Свободу в Україні Міріам Космель, директор Інституту законодавства Верховної Ради України Олександр Копиленко, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник.


Фото Андрія Нестеренка.