Учора в Українському фонді культури відбулася творча зустріч відомого поета і громадського діяча, лауреата Шевченківської премії Бориса Олійника з громадськістю, присвячена його 80-річчю. Привітати ювіляра та поговорити про здобутки і перспективи української літератури прийшли політики, колеги, митці, серед яких актриса Раїса Недашківська, поет-пісняр Вадим Крищенко, історик і краєзнавець Михайло Іщенко, директор фонду «Троянди і виноград» Максим Рильський.

На зустріч завітала і делегація з Черкащини на чолі з заступником канівського міського голови Наталією Матіновою. Вручаючи Борису Олійнику почесну відзнаку «За заслуги перед містом Канів», вона зазначила, що її земляки шанують поета не лише за його вагоме, як добірне зерно, слово, а й за непохитну громадянську позицію. Адже саме він упродовж багатьох років з усіх трибун виступав за збереження так званих Тарасових обріїв, лівого берега Дніпра, на який споглядає з Чернечої гори бронзовий Кобзар, і наприкінці 80-х минулого століття врятував схили від промислової забудови. Вдячні канівці у 1995 році присвоїли йому за це звання почесного громадянина міста.

Про ще одну добру справу поета говорилося і на презентації книги відомого шевченкознавця, заслуженого працівника культури України Володимира Біленка «Я тільки хаточку в тім раї...» , що відбулася в рамках творчої зустрічі з Борисом Олійником. Це цікаве, гарно ілюстроване дослідження видане з ініціативи та за сприяння Координаційної ради акції «Збудуймо Тарасову хату», яку очолює невтомний Борис Ілліч.

Порадувало поціновувачів поезії автора збірок «Б’ють у крицю ковалі» (1962), «На лінії тиші» (1972), «У дзеркалі слова» (1981) та багатьох інших і видавництво «Дніпро». Його директор Олександр Кудрявцев вручив поетові сигнальні примірники нової, на 670 сторінок, книги «Основи». До збірки, виданої за державною програмою «Українська книга», увійшли вірші та поеми Бориса Олійника, написані ним майже впродовж усього творчого життя.

Утім, у Києві твори поета декламували вже з самісінького ранку — пасажирам в метро роздавали невеликі збірочки Бориса Олійника «Я тебе любив, я так любив...» з присвятою читачам та побажанням усім поціновувачам високого слова добра і миру.

 

 

На знімку: привітала ювіляра і газета «Голос України».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.