— Опозиційний блок неодноразово заявляв про те, що цей склад парламенту непрацездатний, і його потрібно переобрати, чому ви так вважаєте?


— Давайте просто проаналізуємо, як працює коаліція і які закони приймаються. Вперше в історії українського парламенту опозиція не представлена в президії Верховної Ради — парламентська більшість відмовилася надати опозиції посаду заступника Голови парламенту. Опозиції також відмовили в праві очолити комітети, які здійснюють контроль над діяльністю парламентської коаліції (Регламентний комітет), а також Комітет зі свободи слова та Комітет з прав людини. Хочу нагадати, що Опозиційний блок виграв вибори в 5 регіонах країни і отримав підтримку 1,5 млн. виборців, тож мав беззастережне право на представництво їх інтересів у Верховній Раді. Але правами цих громадян було знехтувано.


А як приймався бюджет — до речі, головний фінансовий документ країни, навіть згадувати соромно, це ж саме стосується і закону про місцеві вибори. Він порушує Мінські угоди, не враховує інтереси переселенців, ігнорує висновки Венеціанської комісії. Взагалі, порушення Регламенту, кнопкодавство, постійні чвари серед коаліціянтів — скажіть самі, такий парламент потрібен?! Ціни і тарифи зростають, безробіття, промисловість не працює, в уряді корупція. Прості люди живуть своїм життям, а ті, кого вони обирали, своїм, і, як показують їхні податкові декларації, — досить непоганим.


Тепер, що робить Опозиційний блок. Ми зареєстрували «соціальний пакет» — це більше 50 законопроектів, спрямованих на покращення життя людей, на відновлення економіки тощо. Що ми бачимо — ці проекти просто не вносяться у порядок денний.


І знову ми бачимо маніпуляції — тепер уже з бюджетом на наступний рік. Для того щоб дотриматися законодавчих вимог, діючий уряд 14 вересня вніс в парламент проект державного бюджету на 2016 рік. Зробив це для галочки, оскільки одразу ж і відкликав документ на доопрацювання. Швидше за все, у Верховній Раді остаточний проект держбюджету з’явиться вже тільки в грудні. Свій альтернативний соціально орієнтований проект державного бюджету готує зараз Опозиційний уряд.


Окрема тема — тарифів на газ і субсидій. У багатьох регіонах люди місяцями очікують оформлення субсидій, цілодобово стоять в чергах, щоб підтвердити дійсність тієї чи іншої довідки. Обіцяна народу спрощена система доплат не діє, єдиний реєстр пільговиків працює з перебоями, а співробітники регіональних відділень соцзабезу не справляються з валом заявок. Урядові маніпуляції з вихідними даними про обсяги внутрішнього видобутку і споживання призвели до того, що замість реальної ціни газу для населення у розмірі 2880 гривень за тис. куб. м (з урахуванням усіх податків і зборів) влада встановила ціну в 7188 гривень за тис. куб. м.


За рахунок населення влада намагається латати дірки в НАК «Нафтогаз». На кожній тисячі кубічних метрів українського газу владі вдалося «заощадити» 4308 гривень, або 60% встановленої ціни. При цьому тільки невелика частина коштів йде облгазам в оплату транспортування газу споживачам (це 746 гривень), а левова частка цього додаткового доходу (+3454 гривні) направляється до бюджету НАК «Нафтогаз України» — фактичного посередника між видобувними компаніями і населенням. Тобто, підвищуючи тарифи, нинішня влада намагається за рахунок населення забезпечити беззбитковість компанії-прокладки — НАК «Нафтогаз». Істотно знизити ціну газу для українців могло би направлення газу, який видобуває державна «Укрнафта», на потреби населення, а не на підприємства бізнес-партнерів Яценюка. Але цього ж не відбувається. Кабмін і НКРЕКП повинні негайно переглянути ціну на газ для населення. Опозиційний блок продовжить захищати права українців і добиватися скасування захмарних цін на газ в судах.


Що стосується податків. Влада останні півтора року збільшує податки, в тому числі, на заробітну плату. Введено військовий збір, заплановано підвищення податку на доходи фізосіб, а прийняте зниження єдиного соціального внеску виявилося фікцією.


Державна фіскальна служба заявила про те, що за вісім місяців 2015 року було зібрано майже 5 млрд. гривень військового збору, що на 15% більше запланованого. Але при цьому громадяни так і не дізналися, куди підуть ці гроші і на що вони будуть витрачені.


Влада продовжує активно латати бюджетні дірки за рахунок українців, у тому числі й за рахунок військового збору.


Як ми всі вже неодноразово переконалися, війна на Донбасі — це ще один привід обібрати населення, запровадивши додатковий військовий податок, дію якого влада має намір продовжити ще на рік. Депутати від Опозиційного блоку систематично домагаються скасування військового збору, який фактично дублює фіскальні функції податку на доходи фізичних осіб.


Високі ставки податків з зарплат не дають розвиватися бізнесу, змушуючи його йти в тінь. У результаті ми маємо низькі офіційні зарплати в економіці, і, як наслідок, — жебрацькі пенсії: більше половини пенсіонерів отримують менше 40 доларів на місяць. Високі податки паралізують економічну активність. Але податкова реформа повинна стати частиною комплексної програми, що включає в себе відновлення миру, захист національного виробника та посилення соціального захисту. Нинішня влада вже показала, що їй така програма не під силу.


— Нещодавно Світовий банк погіршив прогнози для української економіки. Як ви можете це прокоментувати?


— Експерти Світового банку прогнозують падіння ВВП на 16 відсотків, скорочення кількості банків зі 130 до 100, інфляцію на рівні 40%. Це українські реалії. Як і те, що за останні півтора року життя подорожчало у три рази, інфляція перевищує 75%. Що зробила влада? Провела так звану індексацію на 13%? Звідки взяли цю цифру? Вона не відображає реальну ситуацію в країні. Це однозначно спроба замилити очі людям перед виборами, показати, що начебто влада про них піклується. Але мінімальна пенсія зростає на 100 гривень, а, наприклад, опалення однокімнатної квартири дорожчає одразу на 200 гривень. Як жити людям?


Другий момент. За рахунок чого зараз відбувається ця індексація, якщо економіка в глибокому занепаді? Спад у промисловості за півроку — понад 20%, у сільському господарстві — мінус 10%. Зараз просто працює друкарський станок. Влада друкує гривні, щоб дати людям цю копійчину перед виборами і підштовхнути проголосувати за себе. Але криза буде ще більша, тому що ці гроші нічим не підкріплені.


Ми мали пропозиції, за рахунок чого знайти кошти на підвищення зарплат і пенсій на реальний рівень інфляції — на 75 відсотків. Але всі законопроекти від Опозиційного блоку влада просто відхилила. Жоден наш законопроект не був розглянутий у Верховній Раді. Ми робимо простий висновок: владі люди байдужі, вона женеться лише за рейтингами.


Ми щодня чуємо обіцянки влади про відродження економіки. Факти свідчать про інше. Наприклад, Мінфін розглядає новий проект Податкового кодексу. Що ми бачимо в цьому проекті. Влада пропонує забрати пільгові умови з ПДВ для сільського господарства. Але ж це не можна робити! Таким чином будуть просто доведені до банкрутства дрібні підприємства. Спецрежим з ПДВ в Україні діє понад 17 років, і сьогодні влада просто хоче вбити галузь! Сьогодні товаровиробники і так ледь зводять кінці з кінцями. Витрати з початку року на сільгоспвиробництво зросли на 60%, а обсяг виробництва скоротився на 10%. Не можна в таких умовах відбирати пільги у виробників, це ще більше занапастить села. 100 тисяч українців втратять роботу. Є підрахунки профільних спілок, що сільгосппідприємства втратять 20 мільярдів гривень оборотних коштів, а на зниженні експорту Україна не дорахується мільярд доларів. Ми постійно чуємо від влади, що ми йдемо у Європу. Але ж у Європі для сільського господарства є адресні дотації. Чому це не робиться в Україні? Це ще один доказ, що владі начхати на людей.


— Сергію Миколайовичу, коли ви очолили список Опозиційного блоку у Кіровоградську облраду, багато хто здивувався цьому рішенню. Чому ви вирішили повернутися?    


— Сьогодні Україна, безумовно, перебуває у кризі. У влади є два пояснення, чому так відбувається. Перше — військові втрати економіки. Друге — «попередники». Я вважаю, що справжні причини кризи зовсім інші.

Пам’ятаєте, кілька років тому ми будували нові підприємства, створювали робочі місця, відкривали соціальні магазини й аптеки, відроджували дитячі садочки і школи, встановлювали майданчики, дбали про ветеранів і робили все можливе, щоб Кіровоградщина розвивалася. У нас працювала програма «Центральний регіон», яка складалася із пропозицій жителів області, людей, яким небайдужа Кіровоградщина. Але чинній владі вистачило усього півтора року, щоб усе знищити! Поки всі дивилися, як вони руйнують пам’ятники, вони насправді руйнували економіку і соціальну сферу.    


Сьогодні області потрібна програма відродження, а органам влади — професіонали, а не ті, хто нині сидить у кабінетах, у які потрапив за партійними квотами, не маючи ані досвіду, ані бажання працювати на людей. 

   
Команда Опозиційного блоку, яку я веду на вибори, має за плечима реальні і конкретні справи. Ми показали, що вміємо працювати на людей. І завдання, яке ми ставимо перед собою, — відродити регіон.


— Ви не раз зазначали, що постійно тримаєте із жителями області. З чим до вас звертаються люди?


— Щодня до мене звертаються люди і особисто, і через мою депутатську приймальню у Кіровограді, і по телефону скаржаться на ситуацію в країні. За останніх півтора року люди просто катастрофічно збідніли. Ціни й тарифи постійно зростають, але зарплати і пенсії на реальний рівень інфляції ніхто не піднімає. Ми ж починали процес створення соціальних магазинів і аптек. Але замість того щоб їх продовжувати, зараз влада закинула ці проекти, а соціальний магазин узагалі перетворився на пародію. Найголовніше — що влада відсторонилася від людей, не хоче і не здатна допомагати тим, хто цього потребує!     


Дуже багато звернень щодо затримки зарплат... Я вважаю, що влада має впливати на усі підприємства, щоб вони вчасно і в повному обсязі сплачували зарплату. Ті, хто не виплачує зарплату, повинні відповідати за це і перед людьми, і перед законом. Свого часу я постійно тримав це питання на особистому контролі. Зараз заборгованість зросла в рази, і влада нічого не робить.  

 
Ще один момент — безробіття. Ми створювали робочі місця і робили все можливе, щоб залучити на Кіровоградщину якомога більше інвестицій. І що ми маємо сьогодні? Тиск на малий і середній бізнес, рейдерські захоплення...    


Влада забула про людей. Ми — ні!


— Які пріоритетні завдання ви виокремили, йдучи на вибори?


— По-перше, завершити в області реалізацію пріоритетних проектів із програми «Центральний регіон-2015». Стратегічні напрямки: аграрне виробництво, переробна промисловість, будівництво доріг і соціального житла, охорона здоров’я, альтернативна енергетика. Це і економіка, і робочі місця, і зарплати.


Друге. Необхідно відродити наші соціальні ініціативи — «Соціальна аптека», «Соціальний магазин». Під час моєї останньої поїздки у Кіровоград я був неприємно вражений тим, що залишилося від соціального магазину. Ми його створювали, щоб люди могли купувати якісні, але дешеві продукти від нашого виробника. Тепер цього немає.


Переконаний, вибори докорінно змінять ситуацію. Достатньо, щоб керівниками територій знову стали досвідчені управлінці. Після проведення Конституційної реформи більше повноважень матимуть місцеві органи самоврядування — ради. І обласній раді відводиться ключова роль — їй перейдуть основні управлінські повноваження регіоном.


— Це означає, що той, хто очолить обласну раду — буде фактичним керівником регіону. Ви готові знову стати до цієї роботи?


— Я готовий відмовитися від мандата парламентарія, щоб знову працювати на Кіровоградщину, на її жителів! Разом зі мною на цих виборах від Опозиційного блоку йде сильна команда, це фахівці, які знають область, знають потреби і проблеми людей. Ті, хто так само, як і я, прагне змін у країні і відродження Кіровоградщини.

Матеріал надано депутатською фракцією «Опозиційний блок» і друкується в рахунок її квоти.