Українські сили продовжують відведення озброєнь калібром менше 100 міліметрів від лінії розмежування на 15 км. Учора наша техніка почала відходити в донецькому напрямку, напередодні — в маріупольському, повідомляє прес-служба АТО. При цьому зазначається, що режим затишшя зберігається, і це дає можливість поступово відновлювати інфраструктуру зруйнованого внаслідок російської агресії Донбасу.


Бійці на передньому фланзі кажуть, що режим тиші періодично порушується чергами зі стрілецької зброї, а іноді противник палить із «чогось міцнішого». Тим самим намагаючись провокувати українських захисників на відповідні удари. При постановці таких мізансцен у бойовиків, як правило, «у кущах заховано рояль» — представники російських чи місцевих проросійських ЗМІ.


За оперативними даними групи «ІС», в окупованих районах Луганської і Донецької областей спеціальні групи ФСБ РФ у взаємодії зі «спецназом» ГРУ ГШ ЗС РФ проводять «виховну роботу» командирів і бойовиків бандформувань, що не виконують накази припинення вогню на передовій. У ході «переконання» найпоширеніші погрози — тюремне ув’язнення і фізична розправа. 25.10.2015 р. з Росії до «ЛНР» має прибути «група ліквідаторів» ФСБ для зачистки незгодних зі зміною стратегічної лінії з «приєднання до РФ» на «Донбас — це регіон України з особливим статусом»... Очевидно, в такий спосіб Кремль дотримується своїх гарантій виконання Мінських домовленостей, одночасно долаючи інакомислення в лавах своїх підшефних.


Останні намагаються не підвести господарів і активно зображують «відведення техніки» з 15-кілометрової зони. Однак частину свого арсеналу бойовики маскують і ховають у заборонених районах.


«Українська сторона поінформувала ОБСЄ про те, що в районах Краснодона, Стаханового і Моспиного виявлено артилерійські системи противника калібром понад 100 мм (САУ) і 122 мм РСЗВ «Гради», перебування яких у даних районах є порушенням Мінських домовленостей», — йдеться у повідомленні прес-служби Головного управління розвідки МО України (дані на 21 жовтня).

 

* * *


Доволі гібридно поводяться представники так званих ДНР/ЛНР і за столом переговорів у Мінську. На останній зустрічі Тристоронньої контактної групи 20 жовтня, де обговорювалося виконання одного з пунктів Мінських домовленостей — звільнення полонених «усіх на всіх», сепаратисти зажадали натомість прийняти закон про амністію.


«Бойовики публічно озвучили ті неприйнятні позиції, якими вже кілька місяців намагаються шантажувати Україну в питанні заручників. Насправді вони публічно взяли на себе відповідальність за зрив виконання Мінських домовленостей, зв’язавши два абсолютно різні пункти й питання. Вони намагаються прив’язати звільнення наших Героїв до амністії бандитів», — коментує ситуацію на своїй сторінці у Фейсбук народний депутат України Ірина Геращенко, яка представляє Україну в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі. За її словами, терористи намагаються штучно зменшити кількість утримуваних заручників, «перетворюючи питання звільнення на непристойний торг». Вона повідомила, що українська сторона тиснутиме усіма можливими способами з вимогою виконати Мінські угоди в частині звільнення заручників. Наступне засідання Тристоронньої контактної групи анонсоване на 27 жовтня.