Уряд виступає за повне перезавантаження суддівського корпусу, спрощення системи судів та їх незалежність від політичного впливу. Ці ключові позиції передбачає концепція змін до Конституції України в частині судової реформи, схваленої Кабінетом Міністрів. Про це під час прес-конференції заявив перший заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець (на знімку) (фракція «Народний фронт»).

Він зазначив, що судова реформа була і є наріжним каменем, який визначає майбутній розвиток нашої держави. Тому необхідні якісні та кардинальні зміни в українських судах. «Треба змінити весь суддівський корпус. Це не має бути пере-атестація. Ми повинні набрати абсолютно нових спеціалістів — професійних та чесних людей, як це було з іншим корупційним органом — ДАІ. Сьогодні у нас працюють абсолютно нові поліцейські, і за кілька місяців їхньої роботи немає жодної скарги», — наголосив парламентарій.
За його словами, для якісних змін судової системи необхідно знайти вісім тисяч професійних юристів. Це зробити реально, з огляду на те, що українські вищі навчальні заклади щороку випускають 12 тисяч юристів. «Ми маємо майже сім тисяч доцентів та професорів юридичних наук і тисячі професійних нотаріусів та адвокатів. Упевнений, ці люди здатні працювати чесно на Українську державу. Оскільки передбачається, що звільнення та оновлення суддівського корпусу відбуватиметься разом із поліпшенням соціального стану, зокрема належною заробітною платою», — підкреслив Леонід Ємець.
Також, вважає народний депутат, має бути забезпечена простота судочинства. Тобто запроваджена так звана триланкова система. «Мають бути загальний, апеляційний та Верховний суди. Необхідно позбутися вищих господарських, спеціалізованих, адміністративних судів, оскільки, звертаючись до цих інстанцій, сторони отримують різні рішення в одній справі», — зазначив він.
Крім того, за словами Леоніда Ємця, для належного і об’єктивного судочинства суди треба позбавити політичного впливу парламенту, Президента та інших органів. «Проте зрозуміло, що позбавляти представників Феміди політичного впливу в нинішньому складі — означає віддати їм на пограбування всі процеси, в яких вони беруть участь. Саме тому ми виступаємо за повне оновлення суддівського корпусу», — наголосив народний обранець.
Крім того, парламентарій повідомив, що сьогодні відбудеться засідання Венеціанської комісії, на якому розглядатимуть зміни до Конституції України в частинні правосуддя. У засіданні братимуть участь заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, народні депутати — члени Конституційної комісії, міністр юстиції Павло Петренко, представник Президента, голова робочої групи з питань судової реформи Олексій Філатов.