Мало не щодня в ЗМІ лунають повідомлення про гучні корупційні викриття та затримання. На хабарах і зловживанні владою попадаються співробітники правоохоронних органів, судді, депутати місцевих рад. Днями Президент Петро Порошенко під час засідання Національної ради реформ наголосив: порушники не уникнуть покарання. За його словами, вже найближчим часом запрацюють нові органи по боротьбі з цим злом — Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне агентство з питань запобігання корупції.

 

А поки що правоохоронні органи не поспішають розслідувати резонансні корупційні справи. Принаймні нікого з vIp-чиновників до цього часу так і не покарано. Ті, кого звинувачують у злочинах, вносять гроші та виходять на волю. 


Першого в цьому році затримали на гарячому за підозрою в корупції начальника управління Державної автомобільної інспекції в Полтавській області -суд призначив йому заставу в 10 млн. гривень. Він її сплатив і був відпущений на свободу. В момент арешту підозрюваного  з його портфеля вилучено готівкою 18 тис. доларів, а під час обшуку в квартирі — понад 900 тис. гривень, 20 тис. доларів і 6 тис. євро.


Уже згодом Печерський районний суд м. Києва відпустив під заставу начальника управління тилу Національної гвардії. Його затримали під час одержання хабара в 230 тисяч гривень за проведений тендер із закупівлі харчових продуктів для військовослужбовців.


Інший резонансний випадок стався просто на засіданні Кабміну. Там було заарештовано керівника Державної служби надзвичайних ситуацій України та його заступника. Утім, уже згодом, чиновників було звільнено із СІЗО під заставу в розмірі майже 1,2 мільйона гривень. Їх підозрюють в організації схеми закупівлі палива за завищеною ціною.
Нещодавно в результаті спільної спецоперації ГПУ і СБУ в Києві за підозрою у вимаганні хабара в особливо великому розмірі затримано першого заступника начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури і заступника прокурора Київської області. В чиновників вилучено загалом понад 500 тис. дол., а також коштовності (35 пакетів з діамантами загальною кількістю 65 каменів) і цінні папери. Суд заарештував обох, а також третього підозрюваного з правом звільнення під заставу в 3,2 млн. грн.


Суспільство вже втомилося від гучних затримань, які потім нічим не закінчуються, стверджує економічний експерт Віктор Суслов. За його словами, така боротьба з корупцією починає дратувати, оскільки люди очікують результатів у вигляді справедливого покарання за скоєння таких злочинів. «Нині ефективної боротьби з корупцією немає, про що говорить весь світ. Яскравий свідок цього — посол США. Досить подивитися його останній виступ, де він сказав, що ситуація з корупцією погіршується. Він висловлює серйозні зауваження, це головний індикатор. Якщо він каже, що справи зовсім кепські — так і є. Він не проросійський, він не агент Кремля — отже, каже правду», — зазначив він.

 

Довідка 

 

За даними міжнародної не-урядової організації Transparency Іnternatіonal, Україна за рівнем поширеності корупції перебуває на 127-му місці в рейтингу з 177 країн, пропустивши вперед такі держави, як Росія, Азербайджан, Танзанія, Гамбія і Білорусь.