Півтори сотні бійців Внутрішніх військ із Криму прибули на нове місце служби — до Донецька. За кілька годин після приїзду новачків зібрали на плацу. Зустрічали з оркестром. Кожному солдату заступник начальника управління Східного територіального командування Микола Пасічник потиснув руку.

— І ви, і ми стояли в Києві. І у вас, і у нас були втрати, на жаль. Боятися в цьому випадку не треба. Ви — солдати і виконували свій обов’язок із честю та гідністю.

Насамкінець заступник начальника поцікавився у бійців, чи всі зателефонували додому батькам. Дорога на материкову Україну для солдатів виявилася довгою. Спочатку всіх їх — із Феодосії, Євпаторії, Гаспри та інших міст — зібрали в Сімферополі і вивезли на блокпост в Армянську. Там на військових уже чекали українські автобуси та обід. Потім — 10-годинний шлях до Донецька, а вранці в суботу новоприбулих уже розмістили у військових частинах, де вони продовжуватимуть службу.

У розмовах про останні тижні перебування в Криму хлопці були лаконічними. Розповіли, що перебували у своїх частинах у повній бойовій готовності і сподівалися, що все владнається. Охороняли свою територію, у конфлікти не вступали. «Час проводили згідно з розпорядком дня», — намагається жартувати Олександр Філінський із Житомирщини, який служив у полку спеціального призначення «Тигр» у Феодосії. Разом з Олександром до шахтарської столиці приїхали ще два десятки земляків. Є також солдати, призвані із Закарпаття та інших областей. Місцевих, донеччан, небагато.

Загалом Донецьк прийняв 146 військовослужбовців, серед них — два офіцери, п’ятеро «контрактників», решта — солдати строкової служби. Є ті, хто у квітні—травні вже демобілізується. А поки що на новачків очікує тижнева адаптація. «Пройдуть так званий карантин, попрацюють із ними психологи. Військовослужбовці ознайомляться з життям і побутом особового складу. Вивчать безпосередньо обов’язки та інструкції, потрібні для виконання завдання», — пояснює полковник Пасічник.

Після адаптації бійці нестимуть службу із охорони громадського порядку, охорони особливо важливих об’єктів, із конвоювання та екстрадиції засуджених і осіб, узятих під варту. Військова частина, де розташували новоприбулих, укомплектована військовослужбовцями строкової служби майже на 100 відсотків, але нині поповнення доречне, запевнив командир частини Денис Бартєньєв. «Іде звільнення в запас, призов іще не почався. Кожен штик у бою згодиться. Із командиром частини, яку вивели з Криму, ми добре знайомі: разом охороняли громадський порядок у Києві, і на Євро-2012 ці хлопці до нас приїздили. У нас тісна взаємодія».

Командир частини запевнив, що всі побутові питання для військовослужбовців вирішено. А в їдальні навіть підготували додатковий пайок: ковбасу, сало, соки, солодощі. Тим часом на самій території частини посилено охорону: в кількох місцях можна бачити мішки з піском та військових зі зброєю в руках.

Фото автора.

Командир військової частини Денис Бартєньєв (ліворуч) і заступник начальника управління Східного територіального командування Микола Пасічник вітають новоприбулих солдатів із Криму.