Колись одна з найкращих у Збройних Cилах казарм понад десять років пусткою стоїть у 184-му навчальному центрі на Яворівському полігоні. Тисячі військових нікуди подіти, а капітальне приміщення з системою водо- та теплозабезпечення нищиться і перетворюється на будівлю-привид. Тут можна розмістити понад 800 військовослужбовців.

 

Ця історія почалася десять років тому з тендеру на проведення ремонтних робіт. Фірма-переможець, не виконавши взятих зобов’язань, несподівано зникла. Справою зайнялися правоохоронні органи. Розслідування затягнулося, а про порожню казарму забули.


Повз військове містечко проходить жвава траса до міжнародного центру миротворчості та безпеки. Дуже часто нею проїжджають зарубіжні делегації. Водіям на цьому проміжку дороги доводиться закривати вікна, бо з містечка тягне духом, немов з коров’ячої ферми. На території центру поряд з капітальними спорудами розмістили наметове містечко. Сотні мобілізованих живуть у польових умовах і справляють нужду у вигрібні ями.


Командування неодноразово порушувало це питання перед Генеральним штабом та Міністерством оборони, але за десять років не вдалося знайти кілька мільйонів гривень для ремонту казарми.


Незабаром у навчальному центрі очікують нове поповнення, серед якого будуть і контрактники. Якщо для бойової підготовки на полігоні створені прекрасні умови, то над розширенням інфраструктури для відпочинку та проживання військових ще працювати і працювати. Казарма могла б стати гуртожитком для контрактників.


Начальник Західного медіа-центру Міністерства оборони полковник Олександр Поронюк у розмові з автором цих рядків розповів, що Яворівський полігон вдалося зберегти багато в чому завдяки начальнику Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного генерал-лейтенанту Павлу Ткачуку. Він не дав розграбувати і розтягнути бізнесменам військове майно. З перших днів російської агресії цей полігон перетворився на один з найбільших навчальних центрів підготовки фахівців для Української армії. Якщо ще розширити інфраструктуру, це може бути найкращий полігон Європи.


«А тендер на проведення ремонту казарми в 184-му навчальному центрі, — заявив Олександр Поронюк, — обіцяють провести наступного року».


У військовому містечку вже жодним обіцянкам не вірять, бо ще кілька років і вже нічого буде ремонтувати.

Яворівський полігон.

 

Військові з цього наметового містечка могли б розміститися в одній казармі.


Фото автора.