На Херсонщині обслуговування пацієнтів здійснюватиметься швидше завдяки відкриттю регіональної диспетчерської при обласному територіальному Центрі екстреної медичної допомоги. Тут встановили обладнання GPS-навігації, яке відстежує сигнали з трекерів, встановлених на мікроавтобусах місцевої служби «103». Диспетчери центру бачать пересування машин у режимі реального часу на спеціальному екрані. І передають виклики тій з них, яка розташована найближче до пацієнта, а не тій, яка «приписана» до району, в якому він живе.

 

Реконструкція приміщення під нову диспетчерську та закупівля апаратури GPS-навігації стали бюджету краю у 9,3 мільйона гривень. З них 3,9 мільйона коштувало обладнання. Але інвестиції підуть на користь не лише пацієнтам. Як запевнила «Голос України» заступник головного лікаря Центру екстреної медичної допомоги Інеса Чамлай, оптимізація маршрутів швидкої допомоги дасть змогу майже на третину зменшити витрати на пальне. У масштабах всієї Таврії це сотні тисяч, якщо не мільйони гривень. Адже щороку тутешні медики приймають майже чверть мільйона викликів!
Звісно, окрім складної електроніки, диспетчерській службі центру треба ще багато чого. У його приміщенні досі не завершилося впорядкування кімнат відпочинку та прийому їжі, кабінету психологічного розвантаження. Але працівники вже зараз ходять на роботу із задоволенням: адже умови відрізняються від тих, що були раніше.
— До того я працювала у диспетчерській станції швидкої допомоги Херсона, що на вулиці Ладичука. Там комп’ютерів не було взагалі — тільки багатоканальні телефони. Отримав виклик, вніс інформацію до паперового талона, спустив талон на механічний транспортер, розподілив по підстанціях — усе це займало в середньому дві хвилини. Зараз — чотири-п’ять секунд. А ці зекономлені хвилини часом можуть бути питанням життя і смерті для хворого, — зауважує старший диспетчер Наталя Халінська.
Пацієнти дуже хочуть, щоб у швидкій допомозі не тільки миттєво приймали виклики, а й обслуговували їх без затримок. Важливий крок до цього влада області вже зробила, придбавши для служби «103» за кошт бюджету 37 нових мікроавтобусів «Пежо» і три «ГАЗелі» з усім необхідним обладнанням. Це лише третина транспорту, потрібного для оновлення парку, але не все одразу! Головне, що медична реформа на Херсонщині почала рухатися у потрібному напрямі.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ.


Херсонська область.

 

Старший диспетчер Наталя Халінська завершила опрацювання чергового виклику.


Фото автора.