Днями інформаційний простір сколихнула новина — Барак Обама наклав вето на оборонний бюджет США. Ця, здавалося б, винятково внутрішньополітична подія Сполучених Штатів набула широкого розголосу в Україні, адже напередодні повідомлялося, що цей кошторис передбачає 300 мільйонів доларів підтримки українським Збройним Силам. Багато хто навіть почав натякати, що саме через Україну відповідний законопроект і було заблоковано.

 

Ситуацію роз’яснили у Посольстві України в США. Там наполягають, що президент США «наклав вето на закон про бюджет на підтримку національної оборони США на 2016 рік через низку причин, не пов’язаних із обсягом допомоги Україні, що передбачена у цьому документі». Дипломати вважають, що головним аргументом у цій справі для Барака Обами стало ігнорування Конгресом низки запропонованих Білим домом реформ задля модернізації американської армії, а також те, що положення документа унеможливлюють закриття в’язниці Гуантанамо, яке є принциповим для Барака Обами ще з часу його президентської кампанії. «Обсяг оборонної допомоги для України на наступний рік у розмірі 300 млн. дол. США, який підтриманий обома партіями та палатами Конгресу, не викликав застережень з боку адміністрації», — підкреслюють у посольстві.


Нині документ повертається до Конгресу, де для подолання президентського вето необхідні голоси двох третіх Сенату та Палати представників. Голосування у Палаті представників заплановане на 5 листопада. Перспективи подолання вето залежать від того, чи вдасться зібрати необхідні для цього 290 голосів. Приміром, за сам закон віддали свої голоси 270 конгресменів. Натомість, у Сенаті для подолання вето потрібні 67 голосів, тоді як за закон проголосували 70 сенаторів. Утім, навіть якщо бюджет не ухвалять, військова та інша допомога Україні триватиме, адже в такому випадку на наступний рік будуть перенесені всі ті обсяги фінансових видатків, які є у бюджеті 2015-го.