Шановні громадяни!


Цієї неділі в Україні відбудуться місцеві вибори. Ми обиратимемо ту владу, яка протягом наступних років кожного дня має бути поруч з нами. Вона має вирішувати усі наші повсякденні проблеми і забезпечити розвиток наших територіальних громад.


Саме від органів місцевого самоврядування залежить, як працюють дитячі садочки та школи, ФАПи і амбулаторії, як ремонтуються дороги, як опалюються наші оселі, як працює громадський транспорт, і ще сотні і тисячі інших питань, без яких не зможуть жити міста і містечка, селища і села.


В умовах децентралізації, яку нам вдалося започаткувати минулого року, роль і можливості органів місцевого самоврядування будуть тільки зростати. Вже цього року завдяки фінансовій децентралізації місцеві бюджети виросли на 40%. Чи не вперше запрацював Фонд регіонального розвитку, який виділив додаткові 3 млрд. грн. на розвиток областей.


Верховна Рада вже схвалила низку законів, які розширюють повноваження органів місцевого самоврядування у сфері містобудівної політики. На черзі передача на місця більш широких повноважень, у тому числі, і щодо адміністративних послуг. І це тільки початок.


Ми нарешті стали на шлях побудови європейської системи врядування у державі, основою якої є сильне місцеве самоврядування.


Ми маємо найближчим часом ухвалити зміни до Конституції у частині саме децентралізації влади, які повністю відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування і які зроблять процес формування повноцінного місцевого самоврядування необоротним.


Тим, кого ми оберемо 25 жовтня, випаде на долю відповідальна місія — працювати у цих нових умовах. Не десь у Києві, у владних кабінетах центральної влади, а разом з нами у наших громадах.


Тому я закликаю до свідомого і відповідального вибору. Закликаю вас віддати свої голоси тим кандидатам, в яких ви відчуваєте здатність і готовність добросовісно працювати в інтересах громад: відроджувати села, розвивати міста, відбудовувати європейську Україну знизу.


Напередодні дня голосування хочу закликати усіх прийти на вибори і проголосувати так, як підказує вам серце і ваше сумління. Ми довго звикали говорити: «Від нас нічого не залежить». Тепер залежить і залежатиме усе більше і більше. Своїм відповідальним вибором ми формуємо наше майбутнє — майбутнє сучасної європейської України, яке розпочнеться з нової відповідальної влади у кожній громаді. Я вірю в саме таке майбутнє.


Слава Україні!