Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 23-й тур.

28 березня. «Металург» (Запоріжжя) — «Таврія». 1:0. 3 100 глядачів. Рефері — Головко (Луганська область). Гол: Прийомов, 23 (п).

29 березня. «Металург» (Донецьк) — «Волинь». 1:3. 1 000 глядачів. Рефері — Фощій (Черкаси). Голи: Чечер, 41 — Селін, 36, Ерік, 55, Рамон, 88 (п). Вилучено Шершуна («Волинь», 75, друге попередження).

«Карпати» — «Севастополь». 2:0. 7 800 глядачів. Рефері — Лисенчук (Київ). Голи: Бохашвілі, 18, Гладкий, 85.

«Ворскла» — «Говерла». 3:1. 1 500 глядачів. Рефері — Кутаков (Київська область). Голи: Турсунов, 34, Міщенко, 60, 74 — Буяльський, 48.

30 березня. «Іллічівець» — «Чорноморець». 3:1. 5 500 глядачів. Рефері — Бондар (Київ). Голи: Кулач, 28, Тотовицький, 68, Чурко, 74 — Окріашвілі, 87.

«Дніпро» — «Динамо». 2:0. 27 160 глядачів. Рефері — Можаровський (Львів). Голи: Матеус, 45+1, 58.

«Металіст» — «Шахтар». 2:4. 24 256 глядачів. Рефері — Жабченко (Сімферополь). Голи: Кучер, 7 (у власні ворота), Марлос, 32 (п) — Коста, 36, Едуардо, 38, Срна, 45, Адріано, 74. Вилучено Вільягру («Металіст», 55, друге попередження).

Бомбардири: Девич («Металіст») — 15 м’ячів, Мораєс («Металург» Д) — 12, Мбокані («Динамо») — 11.

Цей тур подарував нам одразу два протистояння фаворитів. Вони вийшли зовсім різними, але напруження, гостроти і несподіванок було вдосталь.

У Дніпропетровську футболу як такого не спостерігалося. Була лише жорстка боротьба, жертвою якої, на жаль, став капітан динамівців Олег Гусєв. Воротар господарів Бойко (до речі, він належить «Динамо»), м’яко кажучи, не пожалів колегу, вдаривши його коліном у скроню. Гусєв втратив свідомість і ледве не проковтнув язика. Слава Богу, дніпропетровець Джаба Канкава (на знімку) встиг завадити трагедії. Гусєва доправили до лікарні, де медики констатували закриту черепно-мозкову травму і струс головного мозку...

Тепер про поєдинок. Можна, звичайно, згадати, що «Дніпро» спокійно готувався до зустрічі протягом тижня, а «Динамо» провело вкрай важкий кубковий поєдинок у Харкові проти «Металіста» в середу. Однак це жодним чином не виправдовує тих грубих помилок, котрих припустилися кияни, безбарвної гри команди. Цим скористалися футболісти суперника, котрі діяли цілеспрямовано і настирно.

Не можна сказати, що підопічні Гуанде Рамоса подарували яскраве видовище. Але вони знали, куди бігти, коли бити по воротах. У киян усі зіграли невиразно, та особливо провально діяли Драгович, Макаренко, Ідейє та Ярмоленко.

А от фани «Дніпра» і «Динамо» показали справжній клас. Вони завжди були дружні. От і перед матчем на «Дніпро-Арені» вони величезною спільною колоною пройшли маршем вулицями міста. Основна мета заходу — показати, що Україна є соборною і неділимою...

Два програні матчі поспіль — «Динамо» (в Кубку України) і «Шахтарю» — певною мірою свідчать про серйозні проблеми «Металіста». І головна з них — втрата досвідченого тренера. Без Мирона Маркевича слобожанський клуб нагадує дитину, котра осиротіла і лишилася без опіки дорослих.

Як наслідок — спад у грі «Металіста» помітний неозброєним оком. Навіть «Шахтар», котрий і сам втратив колишню потужність та певну підтримку, шукає оптимальний склад і намагається налагодити свою гру, поступаючись харків’янам 0:2, ще в першому таймі не тільки відновив рівновагу, а й вийшов уперед. І це при тому, що за складом (навіть за умов кадрових втрат) «Металіст» жодним чином не поступається «гірникам».

Луїс Адріано (ліворуч) і Папа Гуйє.

Фото  ФК «Шахтар» і ФК «Динамо».