У неділю українці обирали нових представників місцевої влади. Явка виборців прогнозовано не була високою. За даними ЦВК, вона становила 46,6 %, проте порогу явки закон не встановлює, тож волевиявлення вважається дійсним. Найактивнішими виявилися мешканці сіл та селищ, у тому числі й у прифронтових районах. Та попри це вибори в трьох містах було зірвано: у Маріуполі й Красноармійську Донецької області та Сватовому Луганської області. Щоправда, це було цілком прогнозовано з огляду на те, як розвивалися там події до дня голосування.

Утім, порушення, що мали місце у день голосування та на етапі підрахунку голосів, не є такими, що можуть вплинути на результат волевиявлення, вважають у громадянській мережі «ОПОРА». Водночас там зауважують, що місцеві вибори відбулися з порушенням низки міжнародних стандартів, що не є позитивною тенденцією загалом. «Основні відхилення стосувалися нестабільності, невизначеності виборчого законодавства щодо окремих важливих процедур, що вносило дисонанс у виборчий процес. Переважно проблеми стосувалися рівності умов кандидатів у виборчому процесі, у тому числі й ваги мандата, який не є неоднаковим для кандидатів, що переможуть», — зауважила координатор виборчих і парламентських програм громадянської мережі Ольга Айвазовська.

У Комітеті виборців України однією з головних проблем назвали ситуацію з друком виборчих бюлетенів. «Фактично в усіх регіонах ми отримали проблеми, пов’язані з помилками у бюлетенях, невідповідності кількості бюлетенів кількості виборців, затримку з доставкою. Вперше через бюлетені ми побачили оголошення, що виборча комісія зробила перерву в своїй роботі», — зауважив голова КВУ Олексій Кошель.

Власне, у комітеті не виключають, що проблема з бюлетенями може стати однією із технологій під час другого туру виборів. Тому пропонують до другого туру забезпечити їх централізований друк. «Важливо, щоб недовіри до бюлетенів і жодних сумнівів щодо них не було. Централізований друк бюлетенів із передбаченими системами захисту дозволить якісніше провести вибори у другому турі», — вважає голова КВУ.

Ще однією проблемою експерти назвали ситуацію з формуванням виборчих комісій. На думку О. Кошеля, суб’єкти виборчого процесу — партії — не належними чином поставилися до цього. «Часто це були люди без досвіду роботи в комісіях, які не знали основ виборчого законодавства», — наголосив він. Тож прогнозує за підсумками голосування десятки судових воєн.

Що ж стосується виборів у Маріуполі (це питання, до речі, має розглянути й рада коаліції), то, на думку О. Кошеля, Верховна Рада не має поспішати і призначати волевиявлення на 15 листопада. «Одночасне проведення голосування в Маріуполі з другим туром може закласти чергові проблеми і призвести знову-таки, до зриву виборчого процесу. У Маріуполі є не лише технічні проблеми, є й значна недовіра з боку громади до виборчого процесу», — зауважив він. Волевиявлення, на його думку, має відбутися на початку 2016 року. Водночас О. Кошель наполягає, що виборчий процес у Маріуполі мають ретельно вивчити правоохоронні органи: «Лише притягнення до відповідальності тих осіб та суб’єктів виборчого процесу, які були причетні до виборчих злочинів, дозволить провести там чесне й демократичне волевиявлення».

У свою чергу Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський зауважив, що закон про місцеві вибори не передбачає способу дій виборчих комісій у подібних ситуаціях. Про це він сказав під час зустрічі з послами іноземних держав.

«Будь-який виборчий процес, який уже розпочався, обов’язково повинен завершитися голосуванням і встановленням результатів виборів. Зрив голосування внаслідок протиправної бездіяльності окремих членів міських виборчих комісій не змінив юридичного статусу кандидатів, які були висунуті на відповідних виборах. У свою чергу відсутня й юридична можливість завершити розпочаті виборчі процеси без проведення голосування та встановлення результатів виборів», — цитує його слова відділ взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК.

У Центрвиборчкомі наголошують також, що в обох випадках — Маріуполя і Красноармійська — подальшу юридичну оцінку бездіяльності окремих членів відповідних міських виборчих комісій неодмінно мають дати правоохоронні органи. І ЦВК до них уже звернулася.

Дослівно

Голова ЦВК Михайло Охендовський: «Тільки Верховна Рада України повинна створити спеціальний юридичний механізм, щоб дати виборцям Маріуполя та Красноармійська можливість реалізувати їхні виборчі права».

 

 

 

 

На знімку: члени виборчої дільниці 321410, ТВО-33 (м. Буча Київської області) проводять обробку бюлетенів і підрахунок голосів виборців, які голосували вдома.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.