Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд взяла участь у 104-й пленарній сесії Венеційської комісії, під час якої Венеційська комісія схвалила висновок «Щодо запропонованих змін до Конституції в частині судової влади України».

 

О. Сироїд подякувала Венеційській комісії, зокрема доповідачам, за «глибоке розуміння становища та викликів стосовно реформування судової системи України», а також за те, що «були почуті та враховані пропозиції та застереження» основних учасників процесу реформування.


«Сьогодні — особливий день, коли представники парламенту, уряду та адміністрації Президента поділяють єдиний підхід до реформування судової системи», — сказала заступник Голови Верховної Ради.


Особливо важливо, зазначила О. Сироїд, що Венеційська комісія взяла до уваги застереження представників громадськості та їхні пропозиції стосовно оновлення суддівського корпусу. «Ми всі віддані європейським принципам суддівської незалежності, зокрема, у частині незмінюваності суддів. Але для українців судова реформа не відбудеться, поки ми не гарантуємо звільнення корумпованих суддів, — наголосила О. Сироїд. — Тому ми особливо вдячні Венеційській комісії за розуміння і за таку позицію, яка дає нам змогу ефективно здійснити очищення суддівського корпусу одразу після ухвалення конституційних змін».

Прес-служба Верховної Ради України.