Лідери країн ЄС ухвалили план боротьби з міграційною кризою. Документ став підсумком екстреного саміту в Брюсселі, що відбувся у неділю.


Згідно з домовленостями для мігрантів буде створено 100 тисяч додаткових місць. За угодою, Греція зобов’язалася до кінця року відкрити центри на 30 тисяч мігрантів, ще 20 тисяч місць буде організовано на допомогу від агентства ООН у справах біженців. Окрім того, буде забезпечено 50 тисяч місць за маршрутами в Балканських країнах.


Усього документ, ухвалений лідерами Албанії, Австрії, Болгарії, Хорватії, Македонії, Німеччини, Греції, Угорщини, Румунії, Сербії і Словенії, має 17 пунктів. Він також передбачає цілодобовий обмін інформацією стосовно кількості прибулих до ЄС мігрантів і тих, що перебувають у країнах Західних Балкан. Окрім того, в плані визначено нові можливості для обмеження повторних переміщень, підтримки біженців, спільного управління міграційними потоками, управління ситуацією на прикордонних територіях.


Головна мета нового документа — координувати дії країн, через які пролягає шлях мігрантів, зокрема, на Балканах. Відтепер уряди не зможуть просто переміщувати прибульців від кордону до кордону. «Ми дали чітко зрозуміти, що треба припинити політику транзиту людей. І наше рішення буде втілено», — наголосив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.


Також передбачено імплементацію Плану дій щодо лібералізації візового режиму між ЄС та Туреччиною, розширення операції «Посейдон», посилення кордону між Болгарією і Туреччиною.


Фінансову підтримку втілення плану пообіцяли надати, зокрема, ЄБРР та Європейський інвестиційний банк.


9 листопада міністри внутрішніх справ ЄС проведуть екстрене засідання щодо міграційної ситуації. А 11 листопада лідери ЄС зустрінуться з колегами з країн Африки та Близького Сходу на саміті в Мальті, щоб обговорити способи контролю міграційних потоків, повідомляє Euronews.