Поглянути на відому історію 1941—1945 років під іншим кутом запрошують організатори виставки «Війна: залишитися людьми», яка відкрилася в Дніпропетровському історичному музеї ім. Яворницького й присвячена 70-літтю Перемоги.


Експонати, серед яких військове обмундирування, амуніція, предмети побуту, що використовувалися радянськими й німецькими військами, розповідають про те, як жили солдати під час Другої світової війни, про що писали коханим і рідним, чим заспокоювали душу у хвилини затишшя. Це те, що допомагало вижити.


Тут також є особисті реліквії, які пов’язували військових по обидва боки фронту з домівкою, зразки творчості, листи: їх читали й перечитували багато разів, вони переходили з рук у руки.


— Тому більшість із них такі зачитані й облиті сльозами, що їх ледь можна прочитати, — відзначає головний науковий співробітник музею Алла Москалець. — Ми хотіли показати, що солдати — це звичайні люди. Війна ж — це ненормально й неприйнятно.


Уперше на виставці представлені листи німецьких солдатів і трофей — люлька німецького генерала. Також відвідувачі можуть оглянути відтворені бліндаж і вогневу кулеметну точку, у яких відтворена атмосфера святкування Різдва в бойових умовах. На стінах бліндажа — зброя, а також солдатські малюнки, вироби з дерева.


Вл. інф.