Прокуратура Львівської області розслідує розтрату 200 млн. гривень посадовцями ПАТ «Львівська вугільна компанія».

 

А тим часом уже майже місяць, із 30 вересня, це підприємство не працює. Близько тисячі його трудівників на Сокальщині у такий спосіб добиваються виплати заборгованості у заробітній платі, яку вони не отримують п’ять місяців. Ідеться про суму в 30 мільйонів гривень.


Трудовий колектив вугільної компанії — це здебільшого жінки. Протестуючи, вони заблокували не лише переробку та відвантаження вугілля, а й продаж і вивезення відходів основного виробництва із двох хвостосховищ, розташованих на певній відстані від фабрики.


Заступник голови первинного осередку підприємства Ірина Маїк розповіла, що робітники влаштували цілодобове чергування на під’їздах до місць відвантаження вугільного шламу. Встановити контроль за його продажем вирішили тоді, коли директор підприємства байдуже зреагував на зупинення збагачення вугілля і почав заохочувати страйкарів висунути вимоги до ДП «Львіввугілля», яке не тільки не має боргу перед ПАТ, а навіть здійснило передоплату за ще не виконану роботу. «Ми тоді зрозуміли, що власники фабрики і її керівництво мають значні прибутки від збуту шламу. Тому їм байдуже, працює основне виробництво чи ні. Як нам вдалося дізнатися, шламу у хвостосховищах накопичилося стільки, що його вистачить на 15 років безбідного існування причетних до продажу осіб і фірм навіть після повної зупинки фабрики», — зауважила Ірина Маїк. Тепер шахтарки намагаються дізнатися про реальний фінансовий стан підприємства.


2008 року ПАТ «Львівська вугільна компанія» за договором купівлі-продажу продало одному з приватних підприємств 10 млн. тонн відходів за 1,2 млн. грн. (0,12 грн. за тонну). А 2011-го компанія здійснила закупівлю цих же 10 млн. тонн відходів в іншого ТОВ за ціною 201,6 грн. за тонну. Таким чином, посадовці безпідставно розтратили 200 мільйонів підприємства.


Досудове розслідування за цим фактом здійснює слідче управління ГУ ДФС України у Львівській області.


Львівська область.