У неділю під час парламентських виборів у Польщі перемогла опозиція. За даними екзит-полів, «Право і справедливість» (ПіС) підтримали 37,7% виборців, що прийшли на дільниці. Загалом явка становила 51,6%. Якщо такий результат буде підтверджено у підсумковому протоколі Державної виборчої комісії, ПіС стане першою в історії посткомуністичної Польщі партією, яка зможе самотужки сформувати уряд.

 

Перемога ПіС була прогнозованою, але мало хто очікував ще однієї особливості цих перегонів — уперше з часів «Круглого столу» до парламенту не пройшли ліві сили. Набравши 7%, «Об’єднані ліві» не подолали 8-відсоткового прохідного порога. На момент верстки номера, з-поміж найімовірніших претендентів на місця в Сеймі нижче прохідного бар’єра з 4,9% залишалась також партія КОРВіН. Ще менше голосів набрала Польська селянська партія. Натомість шанси ввійти до парламенту мають такі політсили, як «КУКІЗ’15» (8,7%) та «Сучасна» (7,7%).


Партія влади «Громадянська платформа» (ГП) завершує своє восьмирічне правління з 23,6% підтримки співвітчизників та другим місцем за кількістю «штиків» у Сеймі наступного скликання. Як пояснюють політологи, саме величезний розрив між нею та ПіС, а також мала кількість партій, що проходять у парламент, забезпечує переможцеві (ПіС) можливість самостійного формування уряду. Тож нереальним виявився сценарій, який малювали деякі політологи, щодо створення широкої коаліції «анти-ПіС», в якій навколо «Громадянської платформи» об’єдналися б «Сучасна», Польська селянська партія та «Об’єднані ліві». 


Лідер «Громадянської платформи» і глава діючого уряду Ева Копач привітала свого головного конкурента з перемогою.


Натомість лідер ПіС Ярослав Качинський декларував, що нова влада «не буде прагнути помсти» й «не битиме лежачого», хоча той і «впав із власної вини». У своїй політиці керуватиметься «пошуком правди» та «дотриманням права». Водночас з першого після оголошення результатів виступу лідера ПіС однозначно можна зробити висновок, що він не вдовольниться звичайною більшістю, а прагне створити коаліцію, яка б дала конституційну більшість. «Правлячий табір може розширюватися, простягаємо руку всім, хто хоче змінювати Польщу», бо «перед нами стоять величезні й нечувано складні завдання», — апелював Я. Качинський.

Варшава.