Київ


На місцевих виборах у столиці лідирує чинний міський голова Віталій Кличко. За даними екзит-полу «Соціального моніторингу», проведеного на замовлення Комітету виборців України, він отримав 40,4% голосів виборців і є лідером серед кандидатів. Другий результат здобув представник партії «Батьківщина» Володимир Бондаренко — 8,7%. 15 листопада у столиці відбудеться другий тур з виборів Київського міського голови. Водночас, за попередньою інформацією, п’ятивідсотковий бар’єр із виборів до Київради долають шість партій: БПП — 28,1%; «Самопоміч» — 10,9%; «Батьківщина» — 10,1%; «Свобода» — 9,7%; «Єдність» — 6,5% та «Рішучі Громадяни» — 5,7%. Як повідомив начальник ГУМВС України в Києві генерал-майор міліції Олександр Терещук, грубих правопорушень, які б вплинули на хід виборчого процесу або на результати, не зареєстровано.


Чернігів


На Чернігівщині у виборах взяли участь 413 262 виборці (48,76 відсотка). У сільській місцевості, особливо у Срібнянському, Варвинському, Борзнянському районах, голосували активніше. Загалом спостерігачі не зафіксували значних інцидентів, які могли б вплинути на результати волевиявлення громадян. Усе-таки, як повідомив на брифінгу заступник начальника управління-начальник міліції громадської безпеки УМВС в області полковник міліції Олександр Селіверстов, у день голосування зафіксовано 44 повідомлення, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства. Найпоширеніші серед них — підкуп, фотографування та пошкодження бюлетенів виборцями.


У обласному центрі, за результатами екзит-полів, найбільше голосів отримали кандидати на посаду міського голови Олександр Соколов («Наш край») та Владислав Атрошенко («Солідарність»). Перемогу між ними визначить другий тур, інформує наш власний кореспондент Сергій ПАВЛЕНКО.


Суми


В області проголосували 46,3% виборців. В день виборів 16 дільниць в обласному центрі не змогли відкритися вчасно через відсутність кабінок. Тому спостерігалися черги, чимало людей «ставили галочку» на підвіконні, в коридорах тощо. А на одній з дільниць виборці самі зробили кабінки зі штор. За попередніми результатами, під час виборів до Сумської міськради 25,71% голосів набрала «Батьківщина», 13,49% — «Солідарність». Пройшли також «Самопоміч», «За Україну!», «Свобода» та Опозиційний блок. «Воля народу» балансує на позначці 4,96%. Проміжні результати виборів до облради свідчать, що «Батьківщина» набирає 23,87% голосів, «Солідарність» — 17,60%. «Відродження» — 12,25%. Також будуть «Свобода» і «За Україну!». Знаковими стали вибори міського голови Глухова — там, за попередніми підрахунками, з 64% голосів лідирує нащадок відомих цукрозаводчиків і меценатів Мішель Терещенко, повідомляє з Сумської області Наталія ІСІПЧУК.


Краматорськ


Серед кандидатів на посаду міського голови Краматорська найбільша кількість голосів у заступника міського голови Андрія Панкова (50,2%). На другому місці — чинний народний депутат України Максим Єфімов (29,3%), а на третьому — Володимир Сергієнко (13,2%). За виборами у Краматорську міську раду половину місць набирає Опозиційний блок (49,5%). На другому місці — Політична партія «Наш край» (17,6%), на третьому Блок Петра Порошенко «Солідарність» (11,9%). 


Слов’янськ 


На виборах міського голови найбільшу кількість голосів набирає керівник місцевої організації Опозиційного блоку Вадим Лях. Голова міської виборчої комісії Слов’янська Антоніна Шумакова повідомила: «Лідирує Вадим Лях, він набрав 52,6% голосів. З партій лідирує Опозиційний блок, який набрав 52,1%». Відзначимо, що особливу популярність В. Ляху не тільки в Слов’янську, а й далеко за його межами в період агітаційної кампанії приніс білборд зі словами «Любити Слов’янськ, як Неля». Ім’я Неля в більшості жителів міста асоціюється з колишнім міським головою Нелею Штепою, яка нині перебуває під арештом у Харківському СІЗО за обвинуваченням у державній зраді та співробітництві з незаконними збройними формуваннями. Серед партій на другому місці «Наш край» і на третьому — «Самопоміч», повідомляє з Донецької області Владислав ЛЕОШКО.


Сєверодонецьк


В цілому вибори на Луганщині відбулися на належному рівні та з хорошою явкою. Таку оцінку виборчому процесу дав очільник ВЦА Георгій Тука. Зафіксовано тільки адміністративні порушення або ті, які можна віднести до компетенції ЦВК, а не правоохоронних органів. Та без порушень законодавства не обійшлося. Зокрема, в ніч перед голосуванням через помилки в частині бюлетенів довелося передруковувати тираж у Марківському районі.

В місті Сватовому вибори було скасовано через невідповідність форми бюлетеня, у якому не були надруковані чотири політичні сили: Аграрна партія України, «УКРОП», Опозиційний блок та Радикальна партія Олега Ляшка. Рішення про скасування прийняла Сватівська виборча комісія. Скасовано також вибори до міськради Лисичанська — через те, що більше десяти партій були записані неправильно. Найвищий рівень активності, як завжди, показало сільське населення, причому неочікувано багато людей прийшли на виборчі дільниці у прифронтовому Станично-Луганському району, який найбільше постраждав від бойових дій, повідомляє з Луганської області Павло ВОРОНЦОВ.


Маріуполь


«Увага! Виборча дільниця не відкрилася у зв’язку з відсутністю бюлетенів». Такі оголошення зустрічали маріупольців, які прийшли проголосувати. Напередодні територіальна виборча комісія прийняла рішення не роздавати надруковані у друкарні газети «Приазовский рабочий» бюлетені дільничним виборчим комісіям. Громадські активісти, що пікетували кілька днів друкарню, заявляли про численні порушення в процесі друку документів.


Думки городян із приводу рішення комісії розділилися. Багато хто висловив невдоволення тим, що не зміг взяти участь у виборах. «Раніше завжди голосував на дільниці, що розташована в будівлі морського ліцею. І дуже шкода, що не дали нам можливості скористатися цим правом минулої неділі», — нарікає житель Приморського району Валерій Шишкін.


«Про те, що виборів не буде, мені повідомив увечері напередодні знайомий. Тому я вперше на вибори не ходив. Але хочу навести слова Черчілля, що вже стали крилатими: «Поганий уряд обирають люди, які не ходять на вибори». Сподіваюся, що помилка, через яку понад 400 тисяч виборців не мали права проголосувати, буде виправлена», — висловив надію маріуполець Сергій Аршинченко.


А от у Сартані, яка входить до складу Маріупольської міськради, виборчі дільниці відкрилися. Щоправда, обирали тільки селищного голову — інших бюлетенів не було. На дільниці, розташованій в селищному клубі, першими проголосували Федір Георгійович Ялі із дружиною Іриною Олександрівною.


«Живу все життя на вулиці Річковій, нікуди не виїжджав, — сказав мешканець Сартани Анатолій Клафас. — А запрошення мені не принесли. Тому на вибори пішла дружина Марина Георгіївна та донька Людмила Анатоліївна. Вони проголосували. А ось мені відповіли, що пізно звернувся».


Про хорошу підготовку виборчих дільниць у Сартані говорив і ще один співрозмовник — Станіслав Севальников. Щоправда, багато місцевих жителів, які збиті з пантелику суперечливими новинами, так і не проголосували, інформує наш власний кореспондент Леонід ВАСИЛЕНКО.


Рівне


У день виборів зафіксовано випадок псування та кілька фактів винесення з дільниць виборчих бюлетенів у Рівному. А в місті Острозі на ДВК № 560897 у щілині полиці для заповнення бюлетеня при перевірці кабінок для голосування членом виборчої комісії було виявлено три заповнені бюлетеня, що може свідчити про можливу організацію «каруселі».


Найактивнішими були виборці Демидівського, Дубенського та Рокитнівського районів, де явка становила від 65 до 59 відсотків. За попередніми даними, у другому турі за крісло міського голови Рівного змагатимуться нині діючий міський голова Володимир Хомко та представник «Громадського контролю» Дмитро Якимець. П’ятивідсотковий бар’єр, необхідний для того, щоб мати представництво у Рівнераді (дані після оброблення 35 відсотків бюлетенів), долають «Солідарність», «Свобода», «Батьківщина», «Самопоміч», Радикальна партія Ляшка, «Громадський контроль», «УКРОП».


А ось у місті Костополі, за попередніми даними, більша половина виборців, які прийшли на дільниці, віддали перевагу нині діючому міському голові Євгенію Денисюку, повідомляє наш власний кореспондент у Рівненській області Олександра ЮРКОВА.
 

Луцьк 


На Волині явка була відносно високою. Тут свою позицію висловили 424740 осіб, або 54,97 відсотка всіх виборців. У Луцьку показник сягнув 49,67 відсотка.


За словами самих виборців, вони підтримували переважно відомих особистостей, лідерів, а не ту чи іншу політичну силу. Cеред партій під час виборів в обласну і Луцьку міську ради найбільше голосів набрала нова політсила «УКРОП». «ВО «Батьківщина» — на третьому місці, значно поступаючись БПП «Солідарність». Серед кандидатів на посаду міського голови обласного центру лідирує представник «Солідарності», нині діючий керівник обласного центру Микола Романюк, не набагато випереджаючи претендента на цю посаду від «УКРОПа» Олександра Товстенюка. Крапку у цьому змаганні поставить другий тур виборів, повідомляє наш власний кореспондент Максим СОЛОНЕНКО.


Черкаси 


На Черкащині в голосуванні взяли участь понад 47 відсотків виборців. Найбільшу активність виявили жителі Чорнобаївського району, де на виборчі дільниці прийшло майже 62 відсотки, а в Уманському районі — найнижчу. Там проголосувало мало не 34,4 відсотка виборців У Черкасах за попередньою інформацією у виборчих перегонах за крісло міського голови лідирують чинний очільник міста Сергій Одарич та висуванець «Батьківщини» Анатолій Бондаренко. Депутатами обласної та районних рад з найбільшою очевидністю стануть представники всіх парламентських партій, а також «Свободи», «УКРОПу» та новоствореної партії «Черкащани», повідомляє із Черкаської області Ліна ЛЕБЕДЕНКО.


Миколаїв 


Вибори на Миколаївщині пройшли порівняно спокійно. Порушень, які могли б суттєво вплинути на хід голосування, виявлено не було. Найбільш розповсюдженим із них стало те, що голови дільничних виборчкомів виносили документацію за межі дільниць — таке траплялось і в день волевиявлення, і напередодні. Також треба відзначити, що відразу на декількох дільницях були виявлені відеокамери системи безпеки, які не були вчасно зняті та висіли над кабінками. Втім, перевірка встановила, що вони не давали можливості спостерігати за виборцями.


Траплялись і курйози. Так, в Очакові двоє громадян прийшли голосувати за паспортами СРСР, повідомляє наш власний кореспондент Кирило РИЖАНОВ.


Львів 


На Львівщині завершили роботу всі 2129 виборчих дільниць. Як повідомив начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Львівської ОДА Федір Алєйніков, найбільшу активність громадяни виявили в містах Трускавець та Самбір, а також у Радехівському, Стрийському та Мостиському районах.  Загалом, на території області висловили свою позицію понад один мільйон виборців — майже 55 відсотків.
Загальна явка у Львові в середньому становила 48,37 відсотка, зазначають у прес-службі Львівської міськради. За даними екзит-полу від «Савік Шустер Студія», на виборах міського голови у Львові перемагає Андрій Садовий («Самопоміч») із результатом 48,6 відсотка, інформує наш власний кореспондент Христина ГОРОБЕЦЬ.


Кіровоград 


За даними екзит-полу, у Кіровограді з 18% голосів лідирує БПП «Солідарність», друге місце з 16% займає «Наш край», далі — «Батьківщина» і «УКРОП», кожна з цих політсил набирає близько 10%.
На посаду міського голови Кіровограда, за даними екзит-полу, найбільшу кількість голосів (понад 27%) набрав висуванець БПП «Солідарність» Андрій Райкович. На другому місці — самовисуванець Артем Стрижаков та кандидат від «Нашого краю» Андрій Табалов, кожен із яких набрав (за різними джерелами) майже 20 відсотків, повідомляє наш власний кореспондент у Кіровоградській області Петро МЕЛЬНИК.


Івано-Франківськ 


Виборча доба на Прикарпатті характеризувалася низькою активністю виборців, відносним спокоєм та великою кількістю зіпсованих бюлетенів. І хоча, за даними Центральної виборчої комісії, на місцевих виборах в області проголосувало більше половини потенційного електорату, традиційного пообіднього напливу на дільницях не спостерігалося. Івано-Франківськ продемонстрував рекордно низьку явку у 47,63 відсотка, повідомляє наш власний кореспондент Галина БРУХАЛЬ.


Тернопіль 


Результати екзит-полу свідчать, що міським головою Тернополя знову буде свободівець Сергій Надал, котрий набирає майже 60 відсотків голосів. За попередніми даними, свободівці з третиною голосів також лідирують серед політичних сил, які заходять до міської ради. Далі йдуть «Самопоміч» та Блок Петра Порошенка «Солідарність». Загалом явка виборців в обласному центрі була найнижчою — 47 відсотків. А ось жителі краю з явкою понад 56 відсотків — найактивніші в країні, повідомляє із Тернопільської області Людмила НАКОНЕЧНА.


Хмельницький 


Найактивнішими були виборці Білогірського, Теофіпольського та Старокостянтинівського районів, де на дільниці прийшли понад 60 відсотків виборців. За попередніми даними, основна боротьба за місце Хмельницького міського голови розгорнулась між свободівцем Олександром Симчишиним, який після Майдану став заступником голови ОДА, та самовисуванцем Костянтином Чернилевським, секретарем міськради, що виконує обов’язки Хмельницького міського голови. Різниця між ними вимірюється у кілька сотень голосів. Серед політичних партій, яким надають перевагу хмельничани, попередньо є «Свобода», «Самопоміч» та «За конкретні справи», яке підтримує народний депутат Олександр Герега. Є вірогідність, що прохідний бар’єр здолає й «Солідарність». У Кам’янці- Подільському підтримка теперішнього міського голови Михайла Сімашкевича наближається до 50 відсотків, повідомляє наш власний кореспондент у Хмельницькій області Ірина КОЗАК.


Вінниця 


Активність вінничан на цих виборах стала найнижчою за всі попередні виборчі кампанії до місцевих органів влади — загалом по області участь у голосуванні взяли трохи менше 40 відсотків виборців, а в обласному центрі результат — 37,3 відсотка.


Водночас Вінниця — один із небагатьох обласних центрів, де міського голову обрали у першому турі. Такі результати екзит-полу, проведеного на сорока виборчих дільницях Комітетом виборців України (КВУ). До того ж новообраний голова отримав у чотири рази більше голосів, ніж його найближчий опонент. Тож після підрахунку голосів очевидно буде зафіксовано перемогу в. о. міського голови, кандидатури від новоствореної партії «Вінницька Європейська Стратегія» Сергія Моргунова. Серед політичних сил на виборах до міськради п’ятивідсотковий бар’єр подолали три політичні сили: БПП «Солідарність», «Вінницька Європейська Стратегія» та «Батьківщина». Ще стільки ж політичних партій мають результат, наближений до прохідного бар’єру, повідомляє наш власний кореспондент у Вінницькій області Віктор СКРИПНИК.


Дніпропетровськ 


У Дніпропетровську всі 1758 виборчих дільниць почали свою роботу, яку контролювало майже шестисот спостерігачів від ОБСЄ.


Через технічну помилку при макетуванні документів 2,7 мільйона бюлетенів були віддруковані без відповідності із установленим зразком: у них з’явився додатковий рядок на відривному талоні. Проте ЦВК ухвалила постанову №508, згідно з якою ці бюлетені вважаються дійсними. Уповноважений обласної ТВК уточнив, що ситуація виникла через низький рівень кваліфікації комісій або технічну помилку під час друку, повідомляє наш власний кореспондент Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.


Одеса 

 

 


У Ширяївському районі Одеської області молодята навіть у день свого весілля (на знімку) вирішили не пропускати таку важливу подію, як вибори. Згідно з місцевою традицією, молоді люди розписалися в РАЦСі в суботу, а в неділю, 25 жовтня, після обряду вінчання вирушили не за святковий стіл, а на виборчу дільницю №510942 у райцентрі Ширяєве. Голосування у весільному вбранні прикрасило процес народного волевиявлення на дільниці, а для молодят воно залишиться незабутнім враженням на все життя, передає наш власний кореспондент Кирило ВОРОНКОВ.


Ужгород 


Голова обласної виборчої комісії Микола Сличко повідомив «Голосу України», що на Закарпатті участь у голосуванні взяли трохи більше 49 відсотків виборців, а сам процес минув нормально, за винятком однієї дільниці в м. Хусті, яка отримала бюлетені не того округу. Найвища явка виборців зафіксована у Воловецькому районі (66,78 %), а найнижча — у Тячівському (36,43 %). Також за попередніми даними, у найбільших містах обласного підпорядкування зберегли посади очільників Володимир Кащук (Хуст) і Золтан Баб’як (Берегове). В Мукачевому перемогу здобув Андрій Балога (син народного депутата Віктора Балоги). В Ужгороді у другому турі за посаду голови змагатимуться Богдан Андріїв та Сергій Ратушняк, котрий уже двічі очолював міськраду, повідомляє із Закарпатської області Василь НИТКА.


Херсон


Відверто кримінальним виявилося завершення місцевих виборів у місті Цюрупинську на Херсонщині. У ніч напередодні голосування оселю та автомобіль «Шевроле» тутешнього блогера і кандидата у міські голови Дмитра Воронова невідомі закидали пляшками із запальною сумішшю. Це була не спроба знищити майно, а звичайне залякування: до пляшок припасували гноти з тканини, але не підпалили їх. Крім того, жодна з скляних пляшок не розбилася. Прикметно, що більшість голосів, за даними екзит-полів, цюрупинчани віддали саме за молодого блогера, а не за діючого міського голову Василя Плотнікова. Хоча у більшості інших міст регіону лідирують саме очільники.


Не менш нервовим у Цюрупинську виявився і сам перебіг голосування. На одну з тутешніх виборчих дільниць з’явився громадянин із... сокирою в руках. І попросився дати йому бюлетень, поки «сокира в кутку постоїть».

Коли журналісти фотографували дивака, його захмеліла подруга погрожувала їм фізичною розправою. Тому обох вивела з дільниці міліція, повідомляє наш власний кореспондент Сергій ЯНОВСЬКИЙ.


Запоріжжя


Явка виборців у Запоріжжі чи не вперше за останні роки вища ніж по області — відповідно 44% і 42,1%. Результати екзит-полів свідчать, що діючий керівник міста Олександр Сін (самовисуванець) допрацює до кінця листопада і покине свою посаду. Бо він не отримав і десяти відсотків підтримки громадян. Лідирує і виходить до другого туру Володимир Буряк (Опозиційний блок). За друге місце сперечаються народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Микола Фролов і представник «УКРОПу» Ярослав Грішин. Стосовно політичних сил, соціологічні опитування свідчать, що п’ятивідсотковий бар’єр подолали Опозиційний блок, БПП «Солідарність», «УКРОП», «Самопоміч», «Батьківщина», «Наш край» та «Нова політика», повідомляє наш власний кореспондент Леонід СОСНИЦЬКИЙ.


Житомир 


У Житомирі участь у голосуванні взяло 38,3% виборців. У цілому по регіону явка сягнула понад 49%.


Не обійшлося цього дня й без непорозумінь. Так, жителі села Біла Криниця Радомишльського району не змогли взяти участь у виборах депутатів обласної ради. Через 45 хвилин після відкриття дільниці тут виявили, що доставили бюлетені не з того округу, тож їх довелося визнати недійсними. А в Житомирі на низці дільниць виявилося, що в бюлетенях з виборів депутатів Богунської райради допущено помилку: назва одної партії надрукована двічі, а назву іншої взагалі пропущено. Такі огріхи виявилися і в кількох районах.


Як стверджують в УМВС, голосування відбулося без грубих порушень правопорядку, повідомляє наш власкор у Житомирській області Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

 

 

Київ, Дарницький район, виборча дільниця №800129.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Донецька область, місто Краматорськ, виборча дільниця 141002.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.

 

Вибори у Дніпропетровську.


Фото прес-служби ОДА.