Учора у Верховній Раді відбулося засідання Ради коаліції. Депутати за зачиненими дверима без преси мізкували над тим, як законодавчо врегулювати проведення повторних виборів у Маріуполі та в інших містах на Донбасі, де у неділю вибори не відбулися через проблеми з виборчими бюлетенями.


Про те, що для проведення повторних виборів у Маріуполі, а також у Красноармійську (Донецька область) і Сватово (Луганська область) потрібно відкорегувати виборчий закон, стало відомо ще у день голосування. За призначення повторних виборів і схвалення відповідних змін до законодавства висловилися і Президент України, і Голова Верховної Ради, і голова Центрвиборчкому.


Глава парламенту Володимир Гройсман в ефірі одного із загальнонаціональних телеканалів наголосив, що вибори в Маріуполі повинні пройти «якомога швидше». «Вибори у Маріуполі треба провести якомога швидше, — сказав Гройсман. — Треба подивитися на строки юридично, коли це можна зробити. Думаю, Рада коаліції розгляне це питання і винесе пропозиції». В. Гройсман запевнив, що зробить все можливе, щоб це питання було розглянуто Верховною Радою «у найкоротші терміни», і щоб усе, що залежить від парламенту, було прийнято для проведення виборів.


Президент України Петро Порошенко ще у неділю, 25 червня, закликав Верховну Раду і ЦВК забезпечити проведення місцевих виборів у Маріуполі та Красноармійську на Донеччині до кінця 2015 року.


Представник Президента України у Верховній Раді, народний депутат України від фракції Блоку Петра Порошенка Степан Кубів не виключив, що питання про схвалення змін до законодавства, необхідних для проведення місцевих виборів у тих містах на Донбасі, де вони не відбулися у неділю, 25 жовтня, може бути винесено до сесійної зали наступного тижня. Про це він заявив журналістам перед початком засідання Ради коаліції.

«Потрібно провести вибори в Маріуполі і ще в тих місцях, де не відбулися місцеві вибори. З цього питання потрібно найближчим часом прийняти додатковий закон або зміни до законодавчої бази», — відзначив С. Кубів.


На засіданні Ради коаліції депутатські фракції не змогли досягнути консенсусу і прийняти узгоджене рішення щодо проведення виборів у Маріуполі, тож взяли «тайм-аут» до ранку — для опрацювання проекту закону з юридичної та політичної точки зору.


Після засідання Ради коаліції керівник депутатської фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко повідомив журналістам, що на зустрічі обговорювали законопроект, підготовлений народним депутатом України Русланом Князевичем, який передбачає проведення місцевих виборів у Маріуполі та інших містах, де було зірвано вибори, 15 листопада. Винести законопроект на розгляд сесійної зали планують наступного вівторка — 3 листопада.

Тим часом у Блоці Петра Порошенка, який, за попередніми даними, впевнено лідирує на місцевих виборах і матиме більшість у радах всіх рівнів, не виключають за результатами виборів «чистки» у партійних лавах та й навіть зміни в уряді. Юрій Луценко в ефірі одного з телемарафонів заявив, що на місцевих виборах проявилися «сигнали», які політикам дало суспільство. «Влада йде шляхом непопулярних реформ, з помилками, зокрема і кадровими, з величезним стражданням людей в економічній і соціальній сферах. Але цей сигнал і парламент, і уряд мають почути, — наголосив Ю. Луценко. — У нас буде дуже жорстка розмова з прем’єром, він відповість за політику ЖКХ, за великі помилки в індексації пенсій і зарплат та інші речі, які почув від людей на виборах. Думаю, що ми можемо прогнозувати серйозні зміни в українському Кабміні аж до глобальних вже протягом листопада місяця».