Епоха Януковича на Донбасі закінчується скандалами і навіть рукоприкладством. Втікачу з України і другу Віктора Федоровича заборонили в’їзд у «ДНР». В усіх інформаційних повідомленнях цього наближеного до «сім’ї» суб’єкта росіяни називають «українським бізнесменом». Він виявився настільки впливовим, що сепаратисти навіть десятитисячний мітинг проти нього організували.


Чого ж це друга Януковича злякалися на Донбасі? Понад те, проти нього порушили кримінальні справи, заборонили будь-яку бізнесову діяльність і оголосили персоною нон грата.


«Ми добилися виключення українського олігарха Сергія Курченка з процесу поставок газу в «ДНР», — браво відзвітувала Марина Жейнова, яка очолила «парламентську комісію» з розслідування його діяльності.


Так, вам не почулося, ідеться саме про наближеного до Януковича нині вже російського бізнесмена Курченка, якого на кожному кроці й далі називають українським. 


Першим атаку на юного олігарха розпочав глава «ДНР» Олександр Захарченко: «Завдяки вжитим заходам ми виключили компанії Курченка з процесу поставок газу». Далі вже слуги беззаконня відрапортували, що дії Курченка фактично призвели до паливного колапсу, через що тиск в магістральних газопроводах упав удвічі — з 8,5 кгс/см2 до 4,5 кгс/см2.


Одразу кілька комісій розпочали розслідування його діяльності. Все це нагадує добре сплановану кампанію. Реальних причин ніхто не називає, хоч їх аж дві. Перша: Янукович уже не господар Донбасу, до його слів ніхто не дослухається. Друга: російський бізнесмен Курченко ще замахнувся на Харцизький трубний завод і комусь перейшов дорогу. Реакція не забарилася. Людина, яка хоче зламати чужі схеми, як правило, закінчує погано. Курченко закінчив дуже погано — йому навіть заборонили в’їзд на Донбас. Це ще одне свідчення того, що в «республіці» перемагає не конкурентна боротьба, не ідеї, а чиїсь інтереси.


Російський «ТАСС» відреагував на останні події так: «Близький до Януковича український олігарх Курченко, працюючи за традиційними українськими схемами, що включають підкуп чиновників, створення корупційних ланцюжків, відмову від своїх зобов’язань, спробував зайняти домінуюче положення в енергетичному секторі «ДНР» і «ЛНР». Намагаючись монополізувати газовий, вугільний, бензиновий ринки, він фактично спровокував найжорстокішу енергетичну кризу в молодих республіках». Нарешті і росіяни зрозуміли, чому банду Януковича ще кілька років тому попросили з України: у тому числі й через такі схеми.


Суперечки за спадщину Януковича набрали настільки несподіваних обертів, що на владному олімпі почалася боротьба між «міністрами». У дусі гірших революційних часів почалися арешти і вибивання свідчень за допомогою гестапівських методів. Обличчя закривавленого «міністра вугільної промисловості», який поставив не на ту конячку, справило гнітюче враження на жителів «ДНР». Але це ще не кінець. Прощання з епохою Януковича на Донбасі може мати трагічні наслідки і для ватажків «ДНР» та «ЛНР», бо занадто багато вузлів заплетено навколо облаштованих годівниць. І війна за перерозподіл власності та впливів триває, але вже без Януковича.