Німеччина безплатно передала для Вінницького військово-медичного центру лазерний високочастотний хірургічний ніж для виконання всіх типів операцій. До Вінниці його доставив народний депутат Олексій Порошенко і голова благодійного Фонду Марина Порошенко.

— Такого класу хірургічного обладнання не має жоден інший військовий госпіталь, — каже заступник начальника центру, полковник Олександр Столяренко. — Якщо точніше, ним можуть похвалитися у Києві, але у них обладнання старіше. Ми отримали найновіший зразок, до того ж від відомого світового виробника — німецької компанії STORZ.
За словами військового медика, оперуючи з допомогою комп’ютерної установки «Autocoіn ІІ 400» (такий тип наданого обладнання), оперативні втручання будуть малоінвазивні, тобто без розрізів. В їх основі — точкові проколи. За всю історію існування Військово-медичного центру вінницькі хірурги ніколи не працювали з таким ножем.
Як стверджує співрозмовник, від початку АТО в їхньому закладі в середньому щодня здійснюють сім операцій. Загалом надано допомогу майже чотирьом тисячам поранених. Нове обладнання доставлено в Україну в рамках домовленості між благодійним Фондом Петра Порошенка та урядом Німеччини.
— Німецька сторона безплатно передала не тільки комп’ютерний ніж, — наголосив народний депутат України Олексій Порошенко. — Ми отримали інше медичне обладнання. Ним укомплектували військовий шпиталь у Запоріжжі.
Під час спілкування з пораненими гості передали їм книжки сучасних українських письменників, придбані на недавній Міжнародній книжковій виставці у Львові. Як зазначила Марина Порошенко, книга для пораненого — це теж гарний лікар.

Вінницька область.

Фото автора.