У містах підконтрольної українській владі частини Донецької області триває виконання ухваленого навесні цього року закону про декомунізацію. Згідно із законом, до 21 листопада 2015 року в Україні мають бути перейменовані міста, села, селища й райони, назви яких пов’язані із символікою комуністичного режиму. На контрольованій владою території Донеччини є кілька великих населених пунктів, назви яких у відведений законодавством термін мають бути змінені. І цими днями процес звільнення від комуністичного минулого тут зрушив з місця.

 

Красний Лиман «декомунізували», залишивши...колишню назву

 


На сесії міськради, що відбулася в Красному Лимані, було прийнято кілька рішень у рамках закону про декомунізацію.


Загальним пакетом сесійного рішення депутати перейменували 16 із 31 вулиці міста, назви яких мали відношення до комуністичного минулого. Для решти вулиць і провулків підходящі нові назви поки що тільки підшукують.
Також депутати подали на сесію два проекти рішень про перейменування Красного Лимана. Першим із них пропонувалося повернути місту історичну назву — Лиман. Інше передбачало залишити назву Красний Лиман, але прикметник «красний» трактувати як красивий, гарний, а не «той, де встановлено радянську владу».


У підсумку на сесії було затверджено другий проект рішення. Згідно з ним, депутати подадуть клопотання до Верховної Ради України щодо перейменування міста Красний Лиман Донецької області... на місто Красний Лиман Донецької області.


Замість Дзержинська буде Торецьк

 


У Дзержинську на виконання закону про декомунізацію міською радою також було ухвалене рішення про перейменування міста. Тепер воно називатиметься Торецьк.


Як повідомив секретар Дзержинської міськради Юрій Євсюков, присутні на сесії депутати проголосували за те, щоб направити до Верховної Ради клопотання про перейменування міста в Торецьк. Тепер слово за парламентом країни.


Нагадаємо, до 1938 року цей населений пункт називався Щербинівкою. Улітку нинішнього року керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський обіцяв 10 тисяч гривень тому, хто придумає найкращу назву для міста. Але поки що залишається невідомим, хто ж стане власником обіцяної премії. За словами Юрія Євсюкова, з пропозицією про присвоєння місту нової назви звернулося майже 15 організацій і громадян. Найближчим часом міська влада має намір зібрати цих людей і вирішити долю призового фонду: або розділити його між усіма учасниками конкурсу, або пожертвувати на якусь іншу мету.


Бахмут: нове ім’я — забуте старе

 


Повернута Артемівську назва Бахмут сьогодні, хоч поки що й неофіційно, стає звичною на Донеччині. Депутати міської ради ухвалили відповідне звернення до Верховної Ради України ще на сесії 23 вересня.
Свою початкову назву місто одержало 444 роки тому й називалося так до 1924-го. Артемівськом його нарекли на честь революціонера Федора Сергєєва (Артема), пам’ятник якому на одній з місцевих площ городяни демонтували на початку липня 2015-го. Під час німецької окупації з 1941 по 1943 роки Артемівськ носив стару назву.


У рамках закону про декомунізацію перейменування торкнулося і понад 80 вулиць колишнього Артемівська. А історична назва Бахмут, як очікується, буде офіційно присвоєна місту після голосування у Верховній Раді України.