Учора під керівництвом Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана відбулася нарада з підготовки до проведення в парламенті дня розвитку економіки та дерегуляції.


«Ми змінюємо підходи до формування порядку денного Верховної Ради», — сказав В. Гройсман, відкриваючи зібрання, і наголосив: — Відтепер запроваджуватимуться дні, під час яких базово та системно розглядатимуться питання того чи іншого напряму.

 

Так, народні депутати спільно з урядом визначили, що 10 листопада буде перший день економіки та дерегуляції. «Усі розуміємо, що в залежності від розвитку економіки в таких складних умовах, які маємо сьогодні, ми можемо робити адекватну соціальну політику, розвивати державу загалом і забезпечувати такі необхідні стандарти для людей, — зауважив глава законодавчого органу. — Кожне підвищення пенсії та заробітної плати, утримання бюджетної сфери — все напряму пов’язано із розвитком національної економіки». Він висловив сподівання, що за столом переговорів, де зібралися керівники профільних комітетів Верховної Ради, народні обранці, міністри та представники уряду, плідно дискутуватимуть. І це допоможе провести в сесійній залі результативний день економіки та дерегуляції.


Міністр економічного розвитку й торгівлі Айварас Абромавичус у своїй доповіді зауважив: останнім часом у парламенті зібралося чимало законопроектів, які стосуються дерегуляції, поліпшення інвестиційного клімату, стимулювання приходу інвестицій в нашу країну. У законотворців не доходять руки до важливих документів, як от до проекту змін за авторством Вікторії Пташник, який стосується Антимонопольного комітету, навів приклад урядовець. Ці зміни, інформував він, ставилися на порядок денний уже сім разів, але так і не були розглянуті. За його словами, таких документів накопичилося не менше двох десятків. Тож тематичні дні просто необхідні. Надалі може йтися про удосконалення законодавства в галузі оборонної та фінансової сфери, покращення антикорупційного законодавства тощо, але без посилення економіки всі розмови будуть марними. «2015-й був роком макроекономічної стабілізації, — зауважив урядовець, — а 2016-й стане роком економічного зростання, тому вже тепер необхідно завдяки законодавчим ініціативам закладати фундамент для цього зростання». Для того, щоб робота над законопроектами видалася злагодженою, не варто ділити документи на «свої» та «чужі», переконаний А. Абромавичус. Депутатський корпус, громадські активісти і представники Кабміну можуть спільно і плідно працювати.


Серед проектів змін, які обговорювали вчора на нараді — удосконалення системи управління індустріальними парками, ліквідація рейдерських схем, зміни, що стосуються проведення процедури відкритої приватизації, реформування держконтролю тощо.


А. Абромавичус висловив сподівання, що запровадження тематичних днів дасть можливість Верховній Раді та Кабінету Міністрів взаємодіяти більш структурно. Підсумовуючи сказане представником уряду, глава парламенту В. Гройсман підкреслив: коли йдеться про скасування різноманітних дозвільних документів, варто проявляти особливу рішучість, бо це дозволить віддалитися від ганебного минулого зі збиранням численних папірців і підписів і розв’яже руки людям, які допоможуть розвивати економіку.

 

Акцент

 

Вибираючи документи для формування порядку денного, в міністерстві послуговувалися такими критеріями: законопроект повинен позитивно впливати на бізнес-клімат у країні, підтримуватися щонайменше трьома фракціями, він не має містити додаткових обмежень для ведення бізнесу і має бути частиною системної реформи. Такий підхід дозволив виокремити 15 проектів змін, які поділили на п’ять великих блоків — антимонопольний, залучення інвестицій, управління державною власністю, реформування держконтролю та скорочення дозвільної документації.

 

Юрій Луценко, Володимир Гройсман, Андрій Іванчук (голова Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики).


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.