Учора в столиці Білорусі знову засідала Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі. У першій половині дня консультації почалися в чотирьох підгрупах: з політичних, економічних, гуманітарних питань і питань безпеки. На порядку денному зустрічі — умови проведення виборів на окупованих територіях (наші українські представники підготували для презентації в Мінську концепцію змін до виборчого законодавства), відновлення інфраструктури, обмін заручників.

 

За словами представника України у гуманітарній підгрупі Ірини Геращенко, вчора вдалося розблокувати питання обміну заручниками, і до кінця цього тижня вже буде звільнено 10 українських героїв. Нагадаємо, минулого тижня представники «ДНР/ЛНР», які брали участь у мінському переговірному процесі, по суті, висунули Україні ультиматум — в обмін на звільнення заручників ухвалити закон про амністію для бойовиків. До цього процес обміну кілька разів зривався. Згідно з Мінськими домовленостями він повинен відбутися у форматі «усіх на всіх».


На момент верстки номера деталі результатів засідання контактної групи ще не були відомі.


Поки ситуацію намагаються вирішити за столом переговорів, на Донбасі зберігається відносний режим тиші й сторони продовжують відводити зброю від лінії розмежування. Як заявив учора спікер АП з питань АТО полковник Олександр Мотузяник, у понеділок на лінії зіткнення відбувся збройний інцидент. Бойовики, які контролюють територію зруйнованого донецького аеропорту, відкрили вогонь по наших позиціях поблизу селища Опитне й Піски. «У ході бойових дій один український військовослужбовець загинув», — повідомив він.


У більшості районів Донецької й Луганської областей спокійно, але ризик ескалації високий. Так характеризує поточну ситуацію на Донбасі заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг.
За його словами, у результаті відведення техніки повинна створитися зона безпеки завширшки 30 км — по 15 км із кожного боку. «Це не буферна зона, це зона безпеки. Мінські документи визначають, що в зоні безпеки не має бути жодних озброєнь. Зрозуміло, що на цій території й на цей момент проживає мирне населення. І, звичайно, ця територія дуже сильно постраждала від воєнних дій, і для того щоб люди могли безпечно повернутися додому, потрібно провести широкомасштабне розмінування територій солдатами на території, контрольованій Україною», — коментує О. Хуг.


У штабі АТО повідомили: учора був останній день верифікації відведених танків від лінії розмежування на 15 км. А сьогодні стартує наступний етап — відведення артилерії калібром до 100 мм. Утім, з боку бойовиків ротація техніки проходить не тільки згідно з Мінськими домовленостями. Так, за оперативним даними групи «ІС», терористи перекидають танки Т-72М через Шахтарськ на Донецьк. На бронетехніці видно сліди затирання бортових номерів і тактичних знаків...


Наша розвідка зафіксувала невідведені російсько-терористичними військами артилерійські системи калібром понад 100 мм і РСЗО «Гради» у районах Донецька, Горлівки й Кам’янки, повідомляє сайт Головного управління розвідки Міноборони України.