Державна виборча комісія Польщі оголосила офіційні результати виборів до нижньої (Сейму) та верхньої (Сенату) палат парламенту. Висновок однозначний — мандат на владу отримала партія «Право і справедливість» (ПіС).


У ході голосування до Сейму, яке відбувається за пропорційною системою, ця партія набрала 37,58% голосів, що дає їй 232 із 460 депутатів. У Сенаті, куди обирають за мажоритарною системою, ПіС також наголову розбила своїх опонентів, її кандидати здобули 61 зі 100 мандатів.


На другому місці дотеперішня партія влади «Громадянська платформа», яка із 24,09% отримає 137 «штиків» у Сеймі та 34 — у Сенаті, що дає їй почесне звання головної опозиційної сили. Окрім цих двох головних політичних опонентів, до Сейму увійшли ще три партії: «КУКІЗ’15» (8,81% — 42 мандати), «Сучасна» (7,60% — 30 мандатів) та Польська селянська партія (ПСП) із 5,13% голосів та 18 депутатами. Варто зауважити, що жодна з цих партій не провела свого кандидата до Сенату — решту 5 мандатів у Верхній палаті парламенту отримали незалежні кандидати.


Найбільшими аутсайдерами цих перегонів виявилися «Об’єднані ліві», які лишень 0,45% не дотягнули до прохідного 8-відсоткового порога, передбаченого для блоків, та КОРВіН, якій забракло всього-на-всього 0,24% для подолання прохідних 5%, визначених законом для партій.


Тож, як і передбачалося, ПіС стала першою в історії посткомуністичної Польщі партією, яка зможе самостійно сформувати однопартійний уряд завдяки тому, що отримала більшість у Сеймі. Щоправда, навіть за умови формування коаліції із «КУКІЗ’15», їй не вдається сформувати конституційну більшість у 307 голосів. Але навіть без цього виконавча та президентська гілки влади тепер у руках «Права і справедливості».

Варшава.