На міжнародній конференції «Релігія, культурний плюралізм і мирне співіснування на Близькому Сході», яка відбулася нещодавно в Афінах, прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас заявив, що країна визнає свій обов’язок перед біженцями.

 

«Навіть зараз, у складній економічній ситуації, ми повинні опікуватися біженцями, які дісталися наших берегів. Греки вважають, що релігія і культура слугують мостом для спілкування і розуміння між народами», — наголосив Ципрас. Він ще раз нагадав, що Греція перебуває в центрі кризи, яка загрожує всій Європі, Близькому Сходу й усьому Середземномор’ю на економічному, геополітичному й духовному рівнях.


Учасники конференції ухвалили декларацію, яка засуджує будь-які прояви релігійного екстремізму й нетерпимості в регіоні, а особливо в Сирії та Іраку, а також закликає до спільних дій у боротьбі з гуманітарною кризою у цих країнах. «Ми підтримуємо створення міжнародного органу для відстеження і фіксації злочинів проти людяності з метою їх запобігання в майбутньому», — заявив міністр закордонних справ Греції Нікос Котзіас.


Після проведення цієї конференції уряд Греції заявив, що готовий прийняти в себе ще 50 тисяч біженців. За бюджетні гроші для них побудують приймальний пункт на 30 тисяч осіб, а на додаткові кошти ООН буде створено табір ще для 20 тисяч мігрантів. Єврокомісія схвалила цей крок Афін і повідомила, що виділяє 5,9 млн. євро надзвичайної допомоги з Фонду притулку, міграції та інтеграції для Греції, щоб країна впоралася з великою кількістю тих, хто прибуває по Егейському морю. У повідомленні Єврокомісії зазначається: додаткову допомогу нададуть тільки тим мігрантам, які зареєструються і здадуть перед відправленням на континент відбитки пальців, що має запобігти нелегальному переміщенню Європою.


Нагадаємо, що Греція від початку міграційної кризи прийняла в себе 396 тисяч мігрантів. Вона є лідером у ЄС за кількістю прийнятих біженців.

 

Звична для греків картина — біженці на автовокзалі біля порту Пірей.


Фото автора.