Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман висловлює вдячність Латвії за всебічну підтримку України в умовах російської агресії на сході нашої держави і анексії кримського півострова.

 

 


Під час зустрічі з Президентом Латвійської Республіки Раймондсом Вейонісом (на знімку) Володимир Гройсман подякував Латвії «за підтримку України у цей особливо важкий час». «Справжні друзі пізнаються у складні часи», — сказав він.


Україна, заявив керівник парламенту, «віддана виконанню Мінських домовленостей, і послідовно виконує свої зобов’язання». Російська сторона, наголосив Володимир Гройсман, «має заплатити максимальну ціну» за анексію Криму та агресію на сході України. «Ця агресія спрямована не тільки проти України, це спроба дестабілізувати ситуацію в ЄС, спроба змінити світовий порядок, — підкреслив він. — Тому монолітна позиція лідерів країн Євросоюзу і США є дуже важливою».


У свою чергу, Президент Латвійської Республіки заявив, що його країна неухильно підтримує суверенітет та територіальну цілісність України.


Мінські угоди, заявив пан Раймондос Вейоніс, «мають виконуватися повністю», та висловився за продовження санкцій щодо Росії у разі їх невиконання. До того ж він наголосив на необхідності виведення всіх іноземних військ та озброєння з території України, а також на важливості повернення Україною контролю над україно-російським кордоном на Донбасі.


«Європа єдина, і питання України було, є і буде важливим», — заявив Президент Латвійської Республіки. За його словами, країни Європейського Союзу зацікавлені в тому, щоб ситуація як в Україні, так і в країнах Балтії була стабільною.


Щодо реформ, що здійснюються в усіх сферах життєдіяльності країни, Голова Верховної Ради заявив, що Україна «має відбутися як справжня європейська країна», і висловив переконання, що «ми пройдемо цей важкий і непростий шлях».


У цьому контексті Володимир Гройсман повідомив про законодавче забезпечення реформ, зокрема, про ухвалення законів щодо реформування правоохоронної і судової системи, антикорупційних законодавчих актів. Він зазначив: нині у парламенті відбувається підготовка до розгляду в другому читанні низки законодавчих актів на виконання Плану щодо лібералізації візового режиму з країнами ЄС, а також здійснюються кроки на шляху реформування внутрішньопарламентських процедур. «Завдань дуже багато, але Верховна Рада продемонструвала готовність до ухвалення важливих рішень, — заявив Володимир Гройсман. — Парламент здійснює системні кроки до відродження парламентаризму».


Говорячи про місцеві вибори, які відбулися в Україні 25 жовтня, керівник парламенту назвав важливим те, що вони відбулися в рамках реформи з децентралізації влади. «Дуже важливо, аби суспільство було залучено до управління державою», — наголосив він. У свою чергу, Раймондс Вейоніс привітав нашу країну з успішним проведенням цих виборів.


Сторони обговорили питання щодо необхідності активізації і розширення двосторонніх взаємин, у тому числі, їх парламентської складової.


Президент Латвійської Республіки зазначив, що Верховна Рада відіграє важливу роль у законодавчому забезпеченні внутрішніх реформ та виконанні Плану щодо лібералізації візового режиму з країнами ЄС.
Раймондс Вейоніс заявив, що його країна «відкрита до будь-якої співпраці», і висловив готовність поділитися досвідом реформ.


Прес-служба Верховної Ради України.


***


Також Президент України Петро Порошенко провів зустріч із Президентом Латвійської Республіки Раймондсом Вейонісом.


Глава держави висловив подяку за підтримку Латвією України під час сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй та голосування за надання нашій країні статусу непостійного члена Ради Безпеки ООН, повідомляє прес-служба Президента.


Крім того, глава держави поінформував, що в Мінську представники України презентували концепцію змін до виборчого законодавства, які було домовлено спільно розробити на зустрічі в «нормандському форматі».


Своєю чергою, Раймондс Вейоніс подякував Петру Порошенку за можливість відвідати Україну: «Латвія ніколи не визнає анексію Криму і завжди підтримуватиме Україну». Він також наголосив на неприпустимості порушення міжнародного права з боку Росії.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.