Учора в парламенті відбувся спільний брифінг голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Миколи Томенка (на знімку праворуч) та голови Комітету промислової політики та підприємництва Віктора Галасюка (на знімку ліворуч) на тему «Чому уряд не виконує «Лісовий закон?».

 


Як повідомив В. Галасюк, уже за кілька днів, з 1 листопада, набирає чинності закон про заборону продажу лісу-кругляка. За словами голови комітету, цей документ унеможливлює вивезення дорогоцінної сировини за кордон за безцінь. Там вона, мовляв, обробляється руками наших заробітчан, а потім ще й продається у нас утридорога. Для того щоб природні багатства працювали на розвиток нашої економіки, парламентарії й ухвалили запровадження мораторію. Водночас, повідомив народний обранець, до Верховної Ради внесено законопроекти, які надають на дворічний термін пільги для ввезення деревообробного обладнання в Україну. Ці документи, каже він, на жаль, досі не потрапили до порядку денного.


«На жаль, ні уряд, ні підзвітне йому Державне агентство лісових ресурсів не виконали поки що норм ухваленого Верховною Радою закону», — наголосив під час брифінгу Микола Томенко. За його словами, це не можна назвати випадковою «неуважністю» чиновників нижчого рівня.


Уряд мав затвердити порядок видачі сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлення з них пиломатеріалів. Досі також немає електронного переліку виданих сертифікатів, і, відповідно, його не розміщено на офіційному сайті Держлісагентства. Ці положення мали реалізувати через три місяці після ухвалення закону, тобто до 10 жовтня.


М. Томенко поінформував, що в його розпорядженні є протокол урядової наради, в якому начебто доручено Мінекономрозвитку в двотижневий термін розробити і внести на розгляд Кабінету Міністрів законопроект про скасування мораторію на продаж лісу. Відтак народний обранець як голова профільного комітету звернувся до Президента, уряду та голови ДФС з попередженням: якщо уряд надалі саботуватиме виконання закону, парламентарій звернеться до Національного антикорупційного бюро з вимогою почати розслідування діяльності Прем’єр-міністра щодо порушення статті про невжиття заходів для протидії корупції. Парламентарій також звертатиметься до окружного адміністративного суду з позовом про бездіяльність уряду та відповідних чиновників у частині виконання закону.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.