Футбол. Кубок України. 1/8 фіналу. Матчі у відповідь. 27 жовтня.


«Шахтар» (Донецьк) — ФК «Тернопіль». 4:0. Київ. «Оболонь-Арена». 1 200 глядачів. Рефері — Шурман (Київська область). Голи: Феррейра, 5 (п), Кобін, 33, Борячук, 67, Тайсон, 89 (п). Перший матч — 5:0.


«Зоря» (Луганськ) — «Геліос» (Харків). 3:1. Запоріжжя. «Славутич-Арена». 500 глядачів. Рефері — Митровський (Ужгород). Голи: Будківський, 7, Караваєв, 57, 68 — Кравченко, 71. На 83-й хвилині Каменюка («Зоря») не реалізував пенальті (поперечина). Перший матч — 2:0.


«Динамо» (Київ) — «Оболонь-Бровар» (Київ). 5:0. Київ. НСК «Олімпійський». 6 758 глядачів. Рефері — Балакін (Київська область). Голи: Гармаш, 5, 32, Гусєв, 66, 69, Теодорчик, 80. Вилучено Продана («Оболонь-Бровар», 61, два попередження). Перший матч — 2:0.


«Ворскла» (Полтава) — «Чорноморець» (Одеса). 0:0. Полтава. Стадіон імені Олексія Бутовського. 4 500 глядачів. Рефері — Скрипак (Київська область). Вилучено Гадрані («Чорноморець», 87, два попередження). Перший матч — 1:0.


***


Після переконливої перемоги «гірників» у Тернополі наставник донеччан Мірча Луческу дав можливість показати себе великій групі футболістів, котрі мають мало ігрової практики. У заявці було також кілька вихованців академії «Шахтаря». Дебютував у помаранчево-чорній футболці і 17-річний грузинський форвард Гіоргі Арабідзе. На заміну в другому таймі одночасно вийшли молоді Микола Матвієнко, Олександр Зубков та Андрій Борячук. Останній через п’ять хвилин перебування на полі відзначився забитим м’ячем.


Як бачимо, резервісти отримали чудову школу. І в дорослих «мундирах» вони виправдали покладені на них надії. Отже, і в такому, так би мовити, експериментальному складі «Шахтар» здобув перемогу з великим рахунком.

 

 


Серед «гірників», звичайно, вирізнялися досвідчені гравці основи: Антон Каніболоцький, В’ячеслав Шевчук, Іван Ордець, Василь Кобін. А Барселлос Фреда Тайсон (на знімку) вперше вивів команду на поле в ролі капітана у своєму сотому матчі у складі «Шахтаря». Ювілей бразилець відзначив реалізованим пенальті.


***


Динамівці переконливо здолали земляків, котрі лідирують у першій лізі. Біло-сині відкриття рахунку в довгу шухляду не відклали. Й уже на перших хвилинах забив Денис Гармаш. Потім він відзначився ще раз. Дублем потішив і Олег Гусєв. А п’яте влучення на рахунку польського нападника Лукаша Теодорчика. Так він відзначив своє повернення в гру після травми і тривалого лікування...


***


— «Динамо» виграло заслужено, нічого не вдієш, бо клас є клас, — сказав після зустрічі наставник «пивоварів» Сергій Солдатов.


— А чи готова ваша команда грати в Прем’єр-лізі?


— Таке завдання перед нами не стоїть. Напевно, ви бачили, як наша команда посилилася цього року після виходу з другої ліги. То яка може бути вища ліга? Зрозуміло, ми до цього не готові. Тепер успішно граємо в першій лізі і приносимо задоволення своїм уболівальникам.


— Чому сьогодні не вдалося нав’язати боротьбу господарям?


— Ми грали з учасником Ліги чемпіонів, чемпіоном України. Важко конкурувати з «Шахтарем» і «Динамо» команді, яка тільки перейшла з другої ліги до першої. Ми суто український проект, у нас грають винятково вітчизняні футболісти. Один виконавець суперника коштує більше, ніж уся наша команда. Можливо, якби етапи Кубка складалися з однієї гри, то ажіотаж був би більшим, а інтерес вищим. Були б і сюрпризи, але не в зустрічі з «Динамо». Наші футболісти не боялися грати, дуже старалися, але цього було замало...


***


Не мали великих проблем з першоліговим «Геліосом» футболісти «Зорі». А «Ворскла» і «Чорноморець» розійшлися миром. Але мінімальна перемога в Одесі в першому поєдинку дала змогу полтавчанам продовжити боротьбу.


***


Завтра «Шахтар», «Динамо», «Зоря» і «Ворскла» зі ще чотирма клубами, котрі визначалися вчора, візьмуть участь у церемонії жеребкування пар 1/4 фіналу. Матчі цього етапу відбудуться 
3 грудня і 2 березня.

 

Фото shakhtar.com.