У великій залі Полтавської галереї мистецтв урочисто відкрито виставку (на знімку) картин народного художника України Володимира Колєснікова. Вона стала посмертною, адже один із найяскравіших вітчизняних майстрів сучасного живопису та графіки відійшов у вічність влітку минулого року. Залишив по собі творчу спадщину, яка налічує понад три тисячі робіт.
Вдова Тетяна, син Володимир (до речі, також художник), друзі, колеги згадували автора експозиції як надзвичайно талановитого і діяльного митця. Досить сказати, що й сама галерея мистецтв у Полтаві є його дітищем. Саме у Володимира Колєснікова спочатку виникла ідея її створення, він замовив і оплатив архітектору виготовлення проекту. Раніше своїми величезними панно прикрасив транспортні «ворота» обласного центру — автовокзал і аеропорт, а також хол медичної стоматологічної академії.
Вражав усіх і мандрівними циклами. Один із них — японський — фактично повністю викупив закордонний музей. Загалом його живопис і графіка представлені у фондах 22 мистецьких оаз світу. Зрештою, закоханий у Полтаву уродженець Луцька осів у Києві, де став фундатором і керівником кафедри рисунка в Національному університеті технологій і дизайну. Вміння майстра творити образ однією лінією захоплювало не лише студентів і його учнів.
Володимир Колєсніков усе життя захоплювався красою та грацією Її Величності Жінки. І передавав своє трепетно-ніжне ставлення до неї на полотні. Тож зовсім не дивно, що на виставці так багато картин за танцювально-балетними мотивами. У цих роботах підвладні художнику шаленство барв і витонченість ліній поєдналися чи не найвиразніше. Водночас експозиція засвідчує, що митець не був байдужим до того, що відбувається за стінами його майстерні. Його сюрреалістична «Розтерзана Україна» розповідає про сьогоднішні реалії ліпше, ніж томи документальних свідчень.

Полтава.

Фото автора.