Тепло, але не всім


Початок опалювального сезону, відмічений у календарі, так і не настав для тих, хто отримував теплоносії від Сєверодонецької ТЕЦ. Оскільки це відбувалося напередодні виборів у місцеві ради, деякі політики намагалися використовувати затримання опалювального сезону у своїх цілях і звинувачували в усьому своїх суперників на крісло міського голови. Мовляв, це їхні підступи проти нинішнього голови.


Однак причина в затриманні тепла була більш серйозна: ТЕЦ не могла запуститися на повну потужність через низький рівень тиску. Офіційний Київ обіцяв розв’язати проблему, але процес, як завжди, затягнувся. Тільки після особистого втручання керівника військово-цивільної адміністрації Георгія Туки тепло в Сєверодонецьк нарешті дали із запізненням на п’ять днів.


Труднощі опалювального сезону виникли сьогодні й на прикордонних територіях. Постійні обстріли на лінії розмежування не дали можливості проводити роботи з підготовки до опалювального сезону в плановому режимі. Практично щоденні відновлення електро-, водо- і газопостачання в Новоайдарському, Попаснянському, Станично-Луганському районах призвели до дестабілізації об’єктів житлово-комунального господарства, їх ресурсного дисбалансу. Це, по суті, і уповільнило підготовку соціальної сфери до зими, хоча на початку жовтня всі котельні технічно були готові.


За словами директора департаменту ЖКГ і будівництва обласної ВЦА Людмили Діденко, до початку опалювального сезону все-таки вдалося підготувати підприємства водогінно-каналізаційного господарства, хоча зробити це було непросто. Приміром, понад рік не вирішувалося питання про поновлення централізованого водопостачання в селі Кримське, де в результаті боїв насосна станція була повністю розбита. Але сьогодні область домоглася виділення з держбюджету понад мільярда гривень субвенції на відновлення інфраструктури Луганщини.


Борги, борги...


Кожен комунальник знає, що невід’ємною частиною підготовки до зимового періоду є оплата за спожиті енергоносії. Загальна заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики Луганської області за природний газ становить 245,7 млн. грн. За 2015 рік область спожила 47,8 млн. куб. м газу на загальну суму 118,2 млн. грн. і фактично оплатила 151,6 млн. грн.


Проте рівень оплати становить усього лише 51%, оскільки частина грошей іде на погашення боргів минулих років. Крім того, підприємства ЖКГ також мають заборгованість і за електроенергію — на 1 жовтня вона становила 175,5 млн. грн.


«Вимоги до платіжної дисципліни сьогодні посилилися, — говорить Людмила Діденко. — У травні поточного року вийшли зміни до законів України про теплопостачання, де чітко зазначено, що у випадку порушення строків розрахунків за спожитий газ і відсутності лімітів на поточний місяць теплогенеруючі компанії будуть відключатися від природного газу».


Хоча, якщо йдеться про окуповані території, то штрафні санкції на час проведення АТО не нараховуються. І все-таки чіткої позиції, визначеності з цього приводу в уряді немає.


Турбує жителів прифронтових територій і таке питання: як стягуватимуть борги в селах, розташованих на лінії розмежування, якщо газогони були пошкоджені й газ ішов у повітря? Сьогодні ухвалено рішення: борги на жителів таких сіл не нараховувати. Скажімо, у Трьохізбенці, Кряківці й Сокольниках люди дотепер без газопостачання. Щоб його відновити розглядаються кілька варіантів: побудувати новий газогін за 18,2 млн. грн. або відремонтувати діючий, що практично неможливо зробити під обстрілами. Однак вихід знайшли — перевели населення на пічне паливо. За допомогою міжнародних організацій закупили вугілля й завезли вже понад 30 відсотків від необхідної кількості.

Луганська область.

 

ФАКТ

 

За час проведення АТО на території області пошкоджено 6 701 житловий будинок. З них 497 об’єктів житлового фонду комунальної власності й 6 204 — приватної.