Скандал з обранням антикорупційного прокурора вийшов на міжнародний рівень. Річ у тім, що абсолютно незалежна, навіть від ГПУ, антикорупційна прокуратура — це одна з ключових вимог Плану дій щодо лібералізації візового режиму. 

 

Втім, у громадських активістів та представників ЄС з’явилися сумніви в тому, що створена конкурсна комісія обере саме такого голову новоствореного відомства. Учора активісти разом із народними депутатами пікетували Генпрокуратуру та вимагали від її очільника Віктора Шокіна замінити чотирьох членів конкурсної комісії з обрання антикорупційного прокурора, називаючи їх заангажованими. «Головними перепонами скасуванню віз нині є дії генпрокурора Шокіна та брак політичної волі керівництва держави. Все це — в сфері антикорупції. Але ще є можливість усе виправити», — вважають у ГО «Європа без бар’єрів».


Тим часом Президент Петро Порошенко запевнив, що оціночна місія Єврокомісії відзначає значний прогрес України у виконанні вимог для запровадження безвізового режиму. Спілкуючись зі ЗМІ після переговорів з Президентом Латвії, він розповів, що на початку листопада Верховна Рада на спеціальній сесії розгляне останні законодавчі зміни, які Україна зобов’язана виконати задля запровадження безвізового режиму. За словами Президента, Україною зроблені важливі антикорупційні кроки, а саме — створення Національного антикорупційного бюро та запровадження посади спеціального антикорупційного прокурора. На це місце сьогодні, за його словами, претендують  300 кандидатів.


У ГПУ ситуацію не коментують, відзначаючи лише, що «з метою забезпечення прозорого, відкритого та об’єктивного процесу відбору кандидатів на зайняття адміністративних посад у Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру конкурсна комісія запрошує до роботи представників міжнародних та міжурядових організацій, членів Консультативної ради при Генеральній прокуратурі України, представників громадськості».