Учора у Верховній Раді під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Андрія Парубія відбулося засідання робочої групи щодо опрацювання законопроектів з питань удосконалення законодавства на виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України.

 

У пакеті документів — № 2541 і № 2542а — законопроекти про зміни до Кримінального та Цивільного кодексів щодо арештованого і конфіскованого майна та законопроект № 3040 про створення Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. «Це антикорупційні законопроекти, які мають на меті створити механізми для унеможливлення великих корупційних схем навколо конфіскованого та арештованого майна і зробити більш ефективною діяльність української держави стосовно арешту тих активів, які були здобуті корупційним шляхом, — сказав Андрій Парубій на брифінгу після засідання робочої групи. — Але власне тому й робляться спроби, щоб не допустити прийняття цих законопроектів».


Робоча група доручила профільним парламентським комітетам — антикорупційному та правоохоронному — до вівторка розглянути всі поправки, подані до другого читання, щоб наступного четверга (а це, як зауважив А. Парубій, крайній термін для прийняття рішень), пакет законопроектів можна було винести на голосування в другому читанні. Робоча група також вирішила звернутися до Мін’юсту для надання народним депутатам інформаційної довідки щодо діяльності подібних агентств з протидії корупції у країнах Євросоюзу. А. Парубій наголосив, що йдеться про адаптацію українського законодавства до українських умов.


Наступне засідання робочої групи вирішено провести наступного вівторка, 3 листопада, увечері після розгляду законопроектів у профільних комітетах. 

 

Міністр юстиції України Павло Петренко та Андрій Парубій.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.