У Станиці Луганській відкрився довгоочікуваний пункт переходу через лінію розмежування.

 


З восьмої ранку по обидва боки мосту через Сіверський Донець, який ділить Луганщину на дві частини — окуповану та підконтрольну українській владі, вишикувалися величезні черги. На десяту годину вони ледь просунулися, і це почало псувати настрій людей. Убік прикордонників і фіскальної служби, які займалися пропуском, посипалися безсторонні репліки. Проте справа виявилася в тому, що більшість жителів прибули без електронних перепусток, вважаючи, що для перетину лінії розмежування потрібний тільки паспорт. Цілий місяць серед населення вели роз’яснювальну роботу про правила переходу через кордон, створили умови для оформлення перепусток, у Станиці Луганській з’явився волонтер, готовий допомогти оформити такий дозвіл... Жителі, в основному пенсіонери, продовжували стояти в черзі, сподіваючись все-таки пройти без перепустки.


— Тривалий період у нашій області не було жодного офіційного пункту переходу через лінію розмежування. Цьому безліч причин, — сказав керівник Луганської обласної ВЦА Георгій Тука. — Лінія переважно проходить уздовж ріки Сіверський Донець. Усі мости зруйновані, а ті місця, де ще можна було перейти, перебували на території постійних бойових дій. Якщо бойовики не порушуватимуть перемир’я, через деякий час відкриємо пункт переходу в Новотошківському, у районі Золотого.


Спочатку поруч із пунктом переходу в Станиці Луганській влада мала намір відкрити і логістичний центр. Але військові вирішили, що місце, визначене під центр, розташоване в районі ризику. Якщо не буде провокацій з боку бойовиків, то Георгій Тука не виключає відкриття такого центру.


Передбачається, що через міст в обидва боки за робочий день можуть пройти від 500 до 1000 людей. Для безпеки поблизу пункту переходу викопані бліндажі, щілини та бомбосховище. По гучномовцях розповідають, як оформити перепустку, куди звертатися по допомогу, як працюють Ощадбанк і соціальні служби. Єдине, що не передбачила влада, — це приміщення для людей, яким доводиться чекати своєї черги і з’ясування різних обставин. Але Георгій Тука пообіцяв, що такий об’єкт зі світлом, теплом і іншими зручностями найближчим часом буде створено.


Примітно, що в день відкриття пункту переходу відбулася ще одна дуже важлива подія в житті Станиці Луганської — розблоковані державні реєстри.


— Півтора року в нас не реєструвалися ні договори, ні правовідносини з нерухомості, ні операції із землею. А сьогодні ми відновили роботу державного нотаріуса, інші служби, — розповідає керівник Станично-Луганської ВЦА Юрій Золкін. — А це початок життя.


Луганська область.