Волевиявлення відбулося, але виборчий процес ще триває. У більшості регіонів і досі підраховують голоси. За даними ЦВК, станом на 28 жовтня, із 10 562 місцевих рад, склад яких обирався, повідомлення про результати виборів отримано щодо 375. Водночас із 10 051 посади міських, сільських та селищних голів результати встановлено лише відносно 265 голів.


Про проблеми, які супроводжували кампанію та мали місце у день голосування, ми вже писали. Утім, експерти відзначають певний позитив. Найголовніше — було зруйновано міф про особливість південного сходу. «Нещодавно ми чули заяви Опозиційного блоку, що вони впевнено там перемагають. Але вибори засвідчили: у жодному регіоні немає монополії окремої політичної сили. Це означає, що політичні сили змушені будуть домовлятися, створювати коаліції. І це добре»,— вважає голова Комітету виборців України Олексій Кошель.


Ще один позитив — зменшення ролі політичної реклами. Адже партії, які не проводили активної телевізійної кампанії, — «Свобода» та «Самопоміч», в цілому по країні отримали досить високі показники.


А от щодо ситуації в Маріуполі, то на неї, вважають у КВУ, потрібно дивитися під іншим кутом: чи довіряла б громада Маріуполя результатам волевиявлення, якби воно відбулося? На думку О. Кошеля, ні. Саме тому, переконаний він, там має відбутися повноцінний прозорий демократичний виборчий процес і з максимальною увагою громадськості та політичних сил. І статися це має на початку нового року, а не під час другого туру голосування з обрання міських голів (з населенням понад 90 тисяч) 15 листопада.


Утім, у деяких містах другий тур, схоже, взагалі не відбудеться, йдеться нині про Павлоград Дніпропетровської області. Принаймні такий висновок можна зробити із роз’яснення ЦВК від 27 жовтня поточного року. Проблема полягає у тому, що на старті виборчої кампанії місто підпадало під норму закону щодо проведення виборів міського голови у два тури. Але після 25 жовтня кількість мешканців у місті різко зменшилася. Тож ситуацію можна трактувати як таку, що не потребує проведення другого туру. Про це і свідчить роз’яснення ЦВК.


Щоправда, таке рішення експерти та громадськість вважають неправомірним. На думку громадянської мережі «ОПОРА», норма, яка була застосована на початку виборчої кампанії, не може переглядатися до другого туру. «Такого кричущого правового нігілізму в історії українських виборів ще не було», — вважає О. Айвазовська. Комітет виборців України зауважує, що роз’яснення ЦВК щодо проведення повторного голосування від 27 жовтня грубо порушує виборчі права громадян і суперечить нормам закону «Про місцеві вибори».


Таку само позицію зайняв і заступник голови ЦВК Андрій Магера: «На жаль, ЦВК на засіданні 27 жовтня своєю постановою затвердила роз’яснення, за якими під час одного виборчого процесу може змінюватися виборча система на виборах міського голови — з мажоритарної виборчої системи абсолютної більшості (двотурової системи) на мажоритарну систему відносної більшості (однотурову). У своїй практиці доводилось бачити різне, але, як з’ясувалось, не все... Моя позиція з цього питання залишається незмінною. Безвідносно до прізвищ кандидатів і назв політичних сил». Як саме розвиватимуться події далі, покаже час, але зрозуміло одне: без судових позовів навряд чи обійдеться. 


P. S. Коли верстався номер, Українське об’єднання патріотів «УКРОП» розповсюдило інформацію, що Павлоградська ТВК таки прийняла рішення про проведення другого туру з виборів міського голови. 12 членів комісії «за», 5 — «проти». Водночас партія заявила, що оскаржуватиме в суді рішення ЦВК.