Кабінет Міністрів змінив механізм використання соціальної норми природного газу. Якщо за раніше ухваленим рішенням під час опалювального сезону мала діяти щомісячна норма споживання на рівні 200 кубометрів за ціною 3600 гривень, а використані понад цю планку обсяги мали оплачуватися за ціною 7200 гривень за тисячу кубометрів, то тепер на період з 1 жовтня по 1 травня діятиме єдина соціальна норма у розмірі 1200 кубометрів. Таким чином людина зможе сама визначати, який обсяг газу використовувати щомісяця впродовж опалювального сезону. Про це під час зустрічі з народним депутатом, лідером фракції Радикальної партії Олегом Ляшком та представниками «тарифного майдану» повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.


Крім того, рішення Кабінету Міністрів також передбачає, що в лютому 2016 року буде проаналізовано реальні витрати населенням газу для опалення та оцінено необхідність збільшення соціальної норми в умовах можливої холодної зими. Змінами до порядку перерахунку вартості опалення підприємств ЖКГ встановлено, що такий перерахунок здійснюватиметься у щомісячному режимі залежно від температури повітря, а не раз на півроку, як це було раніше. Уряд погодився й з тим, щоб за результатами першого кварталу та залежно від ціни імпортованого газу і курсу національної валюти провести коригування ринкової ціни природного газу. Ще одна підписана прем’єром постанова передбачає встановлення коригуючих коефіцієнтів для розрахунку витрат газу, електричної та теплової енергії на потреби опалення залежно від кількості поверхів будинків, уточнює нормативи централізованого опалення за умови обладнання житлових будинків лічильниками тепла, а також за умови наявності чи відсутності газових лічильників.


Глава уряду також повідомив, що підписав постанову, за якою в зимовий період перерахування субсидій за житлово-комунальні послуги здійснюватимуться в автоматичному режимі та без подання повторних заяв.


Водночас А. Яценюк нагадав, що до парламенту вже подано два законопроекти — про прозорість нарахування тарифів і про незалежність Національної комісії регулювання електроенергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).


Коментуючи досягнуті з урядом домовленості, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко насамперед наголосив на зміні механізму споживання соціальної норми газу.

«Раніше за весь спожитий понад місячну норму газ, а це 200 кубометрів, людина мусила б платити 7200 гривень за кубометр. А якщо вона цю норму не використовувала, то на наступний період зекономлений газ не переходив. Ми ж домоглися, що за пільговою ціною надається 1200 кубометрів газу на весь опалювальний сезон. Тобто, якщо у жовтні в умовах гарної погоди людина не використає цих 200 кубометрів газу, то вони переходять на наступні періоди. Крім того, якщо люди не вкладатимуться у визначені пільгові обсяги споживання газу, то прем’єр взяв на себе зобов’язання переглянути соціальну норму в бік її збільшення», — сказав парламентарій. Серед інших домовленостей О. Ляшко назвав збільшення на 30 відсотків житлової площі, на яку нараховується субсидія, коригування тарифів за умови зниження вартості імпортного газу, зниження рентної плати на видобуток вітчизняного газу, перерахунок вартості житлово-комунальних послуг залежно від температури повітря, встановлення за рахунок бюджету до 1 червня 2016 року лічильників у багатоквартирних будинках.


Стосовно подальших дій учасників «тарифного майдану», то, за словами О. Ляшка, цих поступок недостатньо, і щойно запрацює Верховна Рада, вони домагатимуться ухвалення законопроекту про розкриття інформації щодо структури тарифів, використання в житлово-комунальному господарстві лише українського газу та зниження рентної плати на видобуток природного газу.