«Справжня судова реформа — Венеційська комісія дає зелене світло» — такою була тема прес-конференції, під час якої народні депутати та представники громадських організацій роз’яснили деякі положення висновку Венеційської комісії та спрогнозували, як надалі триватиме робота над проектом змін до Конституції в частині судочинства.

Заступник Голови Верховної Ради та член Конституційної комісії Оксана Сироїд (на знімку) дала оптимістичний прогноз розвитку подій. «У нас справді є перспектива і повноцінної судової реформи, і, головне — оновлення суддівського корпусу», — сказала вона, висловивши, щоправда, застереження: все залежатиме від того, як ефективно зможемо втілити напрацьовані зміни. Заступник глави парламенту також назвала позитивні новели, які містить проект змін до Конституції: це запровадження конституційної скарги, позбавлення Верховної Ради впливу на кар’єру судді та визнання юрисдикції міжнародних судів, зокрема, Міжнародного кримінального суду та ін. Завдяки висновку Венеційської комісії вдалося досягнути й запровадження інших важливих змін, повідомила заступник глави парламенту: «Передусім, ми нарешті дійшли спільної згоди, що перейдемо до триланкової судової системи. У нас не буде вищих судів, це буде спрощення, яке відповідатиме європейським стандартам та полегшить життя людям». Інший позитив, на думку О. Сироїд, полягає у створенні фактично нового Верховного Суду, що дозволить набрати нових людей у його лави. Щоправда, у відповідності до європейських норм, люди, які служать у цій структурі нині, матимуть можливість знову потрапити на свої посади, але вже шляхом проходження відкритого конкурсу із залученням громадськості. Це не дасть змоги потрапити до храму правосуддя тим, хто не відповідає «вимогам доброчесності». Із особливим оптимізмом парламентарій відзначила можливість дійти згоди в моменті повного усунення Президента від впливу на кар’єру судді — завдяки покладенню відповідальності за долю людини в мантії на Вищу раду правосуддя. Але всі ці досягнення, підкреслила О. Сироїд, не мали б особливого сенсу без одного надзвичайно важливого положення, згоди в якому також вдалося досягнути. Йдеться про повне оновлення суддівського корпусу. Було дуже важко переконувати в необхідності такого кроку і опонентів, і представників Венеційської комісії, наголосила вона, однак формули, які є у висновку міжнародних експертів, дозволяють нам хоч і поступово, але створювати нові суди із новими обличчями. «Ми отримали унікальну можливість, — сказала парламентарій, — і, сподіваюся, зможемо всі разом працювати, щоб її реалізувати».
Уже сьогодні, за словами іншого члена Конституційної комісії, народного депутата Леоніда Ємця має відбутися засідання, на якому можна буде вийти на спільний текст проекту змін до Основного Закону в частині судоустрою. Далі свої пропозиції до цього документа внесе Президент, після чого Верховна Рада остаточно визначатиме, чи вартий довіри запропонований підхід до перезавантаження системи судоустрою.